BiH dobiva zeleno svjetlo za korak ka članstvu u EU!

BiH dobiva zeleno svjetlo za korak ka članstvu u EU!

Vijeće Evropske unije danas će, bez diskusije, primiti k znanju zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i zatražiti od Evropske komisije da izrazi svoje mišljenje o spremnosti naše zemlje.

To će biti krupan korak naše zemlje, nakon što je prije nešto više od godinu dana, formiranjem stabilne koalicije u FBiH, deblokiran evropski put. Više od šest godina naša je zemlja kuburila s ispunjavanjem uvjeta, da bi u posljednjih nešto više od godinu dana ispunila sve traženo i postala pozitivna priča u Briselu.

Odbačene špekulacije

Iz Vijeća Evropske unije jučer su za “Avaz” odlučno odbacili medijske špekulacije o tome da će pitanje referenduma u Republici Srpskoj, odnosno opstrukcije odluka Ustavnog suda BiH, u bilo kojem smislu utjecati na proces dobivanja kandidatskog statusa našoj državi.

Naime, neki su mediji izvijestili, pozivajući se na izvore iz Brisela, da je ugroženo i zeleno svjetlo od Vijeća EU za opće poslove na njegovoj današnjoj sjednici, na kojoj se očekuje zvanično prihvatanje bh. aplikacije, te davanje naloga Evropskoj komisiji da našoj državi dostavi upitnik. To je, međutim, potpuna neistina, kazali su nam u Vijeću.

– Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, nikakva diskusija na sjednici Vijeća EU za opće poslove nije predviđena. Dakle, Vijeće će donijeti zaključke koji se odnose na davanje saglasnosti Evropskoj komisiji za sačinjavanje upitnika za BiH – izjavila je za “Avaz” portparol Vijeća EU Evi Liasku (Liaskou).

Kraj godine

Prema proceduri, nakon što Vijeće EU za opće poslove usvoji zaključak, kojim se Evropskoj komisiji daje nalog da sačini upitnik za BiH ili tzv. avis, taj akt mogli bismo dobiti već početkom novembra. Prema realnim procjenama nadležnih institucija u Vijeću ministara BiH, naša država ovaj bi posao mogla završiti već do kraja godine, s obzirom na to da je uveliko pripremljen veliki broj odgovora na pitanja koja su dobile i države iz okruženja.

Iduće godine kandidatski status

Daljnja procedura nalaže da bi Evropska komisija, po zaprimanju odgovorenog upitnika iz BiH, u što skorijem roku trebala izvršiti njegovu evaluaciju ili skeniranje, a konačnu odluku onda donosi Vijeću EU.  Prema sadašnjoj dinamici, veliki su izgledi da BiH kandidatski status dobije, kako je planirano, u narednoj godini.

(Vijesti.ba / Avaz)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar