ŠTO JE DRAGAN ČOVIĆ OD IZETBEGOVIĆA TRAŽIO ZA PROZOR?

ŠTO JE DRAGAN ČOVIĆ OD IZETBEGOVIĆA TRAŽIO ZA PROZOR?

Svi mediji su intezivno pratili prekid izbora u Stocu i rasplet te situacije. Što se o tome dogovaralo i kakvi su razgovori bili u pozadini priče o Stocu polako izlazi na vidjelo. Posebno je zanimljivo bilo čuti što je i jeli imao što kazati za Stolac  Dragan Čović i što se krije u pozadini tih razgovora.

Nakon jednog sastanka članova Predsjedništva BiH, novinari su izjavu tražili prvo od Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

„Uistinu sam šest ili sedam dana ostavio predstavnicima SDA kao partnerima u vlasti da to pitanje riješe na primjeren način, jer po pitanju Stoca sam razgovarao, kao i o nekim drugim sredinama (čitaj Prozor-Rama), sa gospodinom Izetbegovićem, dva tri dana pred izbore, znao je dobro što se tamo dešava, kao što sam te popise  vrlo jasno naznačio, ti ljudi koji seljakaju iz jedne sredine u drugu za potrebe izbora, to je klasičan inženjering, i međunarodnim predstavnicima. Sada svi to znaju, tu nema tajni“.

Na upit novinarke je li ga Čović upozoravao na moguća dešavanja u Stocu, Izetbegović je odgovorio:

Nije me upozoravao za neko dešavanje u Stocu,nismo uopšte imali komunikaciju prije toga. Bilo je nekih razgovora u vezi Prozora, njegovih tu upozorenja i zahtjeva, ali niko mi o Stocu ništa nije rekao.“

Što je Dragan Čović tražio u vezi Prozora, vjerojatno će ostati tajnom. Međutim, jasna je činjenica da je tražio nešto vezano za Prozor. Rezultati izbora jasno govore da je sigurno Čović tražio pomoć skrivajući to iza Stoca.

Znači, nešto je važno znao u vezi Prozora kada je na razini Predsjedništva BiH oko toga upozoravao i zahtijevao. Ako je htio regularnost izbora, što bi se jedino moglo očekivati od Hrvatskog člana Predsjedništva BiH, onda je to mogao lakše riješiti traženjem od Općinskog izbornog povjerenstva, ili pak,  traženjem regularnosti u izbornom procesu od svoje stranačke strukture, rukovodstva HDZBiH u Prozoru – Rami.

Umjesto toga, Dragan Čović se odlučio na upozorenje i zahtjeve od Izetbegovića kao  kolege u Predsjedništvu BiH. Što i zašto – nepoznato je svima, osim valjda onoj spomenutoj stranačkoj strukturi HDZ BiH u Prozoru – Rami. Afera sa izbornom prijevarom, koja se polako, ali sve dublje razotkriva, ukazuje na moguće  strašne posljedice po sudionike i organizatore izborne prijevare u Prozoru – Rami, pa i na potrebu da se rješenje traži na najvišoj razini Bosne i Hercegovine, njenom Predsjedništvu.

Poslušajte izjave Čovića i Izetbegovića:

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar