• Ukinut pritvor pripadnicima HVO-a iz Orašja!

Ukinut pritvor pripadnicima HVO-a iz Orašja!

Na sudu u Sarajevu u srijedu je ukinut pritvor svim bivšim pripadnicima HVO-a koji su prije mjesec dana uhićeni u Orašju, a koje se sumnjiči za ratne zločine na području Bosanske Posavine. Branit će se sa slobode, ali su im određene mjere opreza.

Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Tužiteljstva za produženjem pritvora, te je prema osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću ukinut pritvor i određene su sljedeće mjere zabrane:

– zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenika da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju borave li osumnjičeni na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih dokumenata, zabranu izdavanja novih putnih dokumenata te zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice);

– zabrana sastajanja sa određenim osobama – međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa izvršiocima, svjedocima Tužiteljstva BiH kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

Inače, tužitelj Milenko Kajmaković tražio je da se produlji za još dva mjeseca zbog opasnosti od bijega, uz obrazloženje da pritvoreni imaju i hrvatsko državljanstvo te da se o tome vodi “politički obojena medijska kampanja, što je dostatan razlog za pritvor”.

Odvjetnici optuženih oštro su se usprotivili takvim zahtjevima tužiteljstva ocijenivši ih potpuno neutemeljenima.

– Meni je ostala samo mogućnost javno pozvati hrvatskog premijera i predsjednicu Hrvatske da daju jamstva kako će se oni odazvati budućim pozivima suda – kazao je u utorak novinarima po završetku ročišta odvjetnik Vlado Adamović.

Tužitelj Kajmaković kazao je u utorak kako je u sklopu istrage preostalo saslušati još jedanaest svjedoka, a cijeli taj postupak trebao bi biti okončan do kraja godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar