Ramci iz Požeštine pokazat će svoje običaje na HTV-u

Ramci iz Požeštine pokazat će svoje običaje na HTV-u

Hrvatska televizija u četvrtak 3. prosinca ove godine s početkom u 11,15 sati na HTV-1 premijerno prikazuje emisiju “RAMCI NEGDJE DRUGDJE”, te je ponavlja istoga dana u 14,30 sati na HTV-3, a sljedeći termin prikazivanja je u subotu 5.prosinca od 12,30 sati na HTV-4.

Ekipa Hrvatske televizije boravila je u Pleternici prošlog proljeća te snimila emisiju koja će trajati pola sata, a u njoj je sudjelovalo tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice. Snimana je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.

Urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televiziji je Aleksej Pavlovsky, koji je i scenarist emisije. Ovo emitaranje će biti i najbolji uvod za smotru folklora „Običaji starog zavičaja“ koju KUD „Rama“ organizira svake godine početkom prosinca.

Kroz emisiju je prikazan život i običaji Ramaca, njihove pjesme, plesovi i sviranje drevnih instrumenata kao što su diple, gusle i drugo – kaže Jure Vidakušić, predsjednik KUD „Rama“ dodajući da su između ostaloga obuhvaćeni Ramsko prelo, kosidba livada kosama na stari način, predstavljena su jela njihovog nekadašnjeg zavičaja itd.

Ramska zajednica Zagreb

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar