I ove godine igrat će se Turnir u prstenu

I ove godine igrat će se Turnir u prstenu

U stara, dobra vremena, kada se živjelo sporije, ali zdravije i duže, u dugim zimskim noćima, dok su žene prele vunu, tkale i plele, “muška” igra prstena bila je najpopularniji “zimski sport” na selu.

Vremena su se promijenila, pa je ova tradicionalna igra u svakodnevnom životu gotovo zamrla, ali zahvaljujući entuzijastima ipak je sačuvana od zaborava.

Tako je i u ramskom kraju, gdje će se ove godine održati 16. Turnir u ovoj tradicionalnoj narodnoj igri.

Turnir u prstenu organiziran je prvi put  2000. godine, a ovo je 14. put da turnir organizira Udruga igrača prstena, rekao je u  gostovanju na Radio Rami Ivan Matešić, predsjednik ove udruge.

Zahvaljujući nekolicini nas istinskih zaljubljenika u ovu staru narodnu igru održavanje turnira svih ovih godina nikada nije dovedeno u pitanje, a ono što posebno raduje jest da svake godine imamo i nove ekipe mladih igrača, a nadam se da će tako biti i ovaj put, dodaje Matešić. Mi ovo radimo jednostavno zato što to volimo, volimo ovu igru i osnovni cilj kao Udruge nam je očuvati je od zaborava, u čemu do sad uspijevamo. I ove godine, pored domaćih ekipa, očekujemo goste iz Središnje Bosne, gdje se također njeguje i čuva ova tradicija.

Matešić je zahvalio svima koji su na bilo koji način do sada pomogli u organizaciji ranijih, a i ovog turnira, i pozvao ljubitelje ove stare narodne igre da se prijave za sudjelovanje na turniru, kao i da ga posjete kao gledatelji.

I ove godine Turnir će završiti svečanim proglašenjem pobjednika uz bogat kulturno-zabavni program ramskih folklornih skupina.

Turnir u prstenu održat će se u Motelu Rama u Prozoru, a prijave se primaju do subote 16. siječnja 2016.godine do 18,00 sati, kada će se odrediti parovi i termin održavanja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar