• Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj
  • Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj
  • Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj
  • Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj
  • Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj
  • Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj

Infrastruktura za lokalni ekonomski razvoj

U prethodnoj godini općina Prozor-Rama napravila je svoj drugi najveći preokret u novijoj povijesti nakon Domovinskog rata. Prvi preokret dogodio se dolaskom Joze Ivančevića na mjesto  načelnika općine. Drugi preokret je rezultat  njegovog mukotrpog rada na doborobit općine i izgradnje lokalne infrastrukture. Nakon upornog i teškog zalaganja načelnika Ivančevića da Općina konačno dobije ono što  zaslužuje, uspjeh je došao. Tu je najprije bila borba s EP HZ HB za zakonska sredstva, zatim od drugih razina vlasti, te uspješno završeni pregovori sa Europskom investicijskom bankom koja sufinancira projekt uređenja grada. Nakon toga započeli su radovi na uređenju i rekonstrukciji grada Prozora i izgradnji lokalne infrastrukture na prostoru cijele općine.

Unatoč  nastojanjima da središte naše općine postane ugodno i uređeno mjesto za življenje, da mu se pridoda onaj značaj koji i zaslužuje, često smo svjedoci pitanja koja se postavljaju među domaćim stanovništvom: Zašto uređuju grad ako u njemu nema tvornica i nema radnih mjesta, tko će prolaziti tim gradom? Ovakva pitanja najčešće dolaze iz redova zastupnika HDZ-a BiH, koji nemaju nijedan valjan prijedlog koji bi doveo do poboljšanja života u našoj općini, nego primjenjuju načelo „napad je najbolja obrana“, kako bi iz svega pozitivnog pokušali izvući nešto negativno. I oni su  svjesni  da im ni to ne polazi za rukom, a sada mogu pročitati i zašto je bitna izgradnja lokalne infrastrukture. Ako ne mognu odjednom shvatiti neka pročitaju više puta.

Infrastruktura jedne lokalne zajednice predstavlja osnovnu podlogu za privredni i društveni razvoj, odnosno predstavlja podlogu za lokalni ekonomski razvoj, osigurava osnovne pogodnosti, preduvjete, olakšice za funkcioniranje nekog sustava  kao što je npr. pokretanje proizvodnih pogona.

Da bi se privukli investitori u općinu Prozor-Rama potrebno je uraditi osnovnu infrastrukturu:

– izgradnja prometne infrastrukture,

– energetske i komunalne (vodoopskrba, zbrinajvanje otpada), itd.

Nije dovoljno da jedna općina posjeduje samo prirodne resurse ( zemljišne potencijale, šumska bogastva, vodene potencijale), nego ono što općini daje jaku konkurentsku poziciju za privlačenje investitora, a to je upravo uređena i izgrađena lokalna infrastruktura koja otvara mogućnost za stvaranje i razvoj biznisa u loklanoj sredini.

Ulaganjem u slijedeće bitne faktore općina stvara glavne preduvjete za razvoj:

– proširenje poslovnih zona,

–  izgradnju i poboljšanje prometne infrastrukture,

–  poboljšanjem kanalizacijskog sustava,

–  informacijskih i komunikacijskih sustava,

– financiranjem poboljšanja opskrbe električnom energijom i postavljanjem ulične rasvjete,

– izgradnjom vodoopskrbnog sustava i zaštitom okoliša.

Davanjem poticaja investitorima stvara se jedna pozitivna poduzetnička klima, koja će polučiti sigurno pozitivne rezultate.

Sve ovo navedeno načelnik općine dr. Jozo Ivančević sa svojim službama mukotrpno radi i razultati su već vidljivi u samom gradu Prozoru i tvornici na Gračacu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar