Liječnici u HNŽ-u stupaju u generalni štrajk

Liječnici u HNŽ-u stupaju u generalni štrajk

Liječnici Hercegovačko-neretvanske održali su  održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja te potvrdili da pokreću proceduru za stupanje u generalni štrajk, koji bi trebao početi 23. januara.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK Kristina Bevanda kazala je Feni kako od Vlade HNŽ do sada nisu dobili nikakav odgovor u vezi datuma početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru te da danas predaju svu dokumentaciju za pokretanje generalnog štrajka.

Podsjećamo, na Skupštini Sindikata, koja je održana 3. siječnja, odlučeno je da se pokrene procedura stupanja u generalni štrajk ako županijska Vlada u narednih pet dana, računajući od 3. siječnja, ne objavi datum početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Ljekari su protekle srijede, četvrtka i petka, također, održali jednosatni štrajk upozorenja, koji će se do 23. siječnja, kada bi trebao početi generalni štrajk, održavati svakog ponedjeljka.

Od županijske  Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Procjenjuje se kako na području HNŽ-a ima oko 750 doktora medicine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar