Zbog neizvršavanja akcije Buza dobio prijetnje smrću

Zbog neizvršavanja akcije Buza dobio prijetnje smrću

Na Sudu BiH, odjel za ratne zločine, danas je nastavljen Glavni pretres za zločine počinjene 14. rujna 1993. na Uzdolu u općini Prozor-Rama. Za taj zločin optužen je Enver Buza, komandant Samostalnog prozorskog bataljona.

Danas su svjedočila tri svjedoka u unakrsnom ispitivanju.

Svjedok Džemal Najetović, koji je od nrujna 1993. bio zamjenik komandira Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru, ispričao je kako je u komandu nazvao Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine, i pitao za dešavanja u Uzdolu. Najetović mu je odgovorio da ne zna ništa, pojasnivši da je to u zoni odgovornosti Šestog korpusa.

Prema pojašnjenju svjedoka, u Šestom korpusu je došlo do organizacijskih promjena i osnovan je Samostalni prozorski bataljon na čijem je čelu bio Enver Buza. Zona odgovornosti tog bataljona su bila sela Šćipe, Here i Kute.

“Nije mi poznato je li Samostalni prozorski bataljon išao u napad na Uzdol jer sam bio na skroz drugom mjestu”, pojasnio je on.

Drugi svjedok je bio Fahrudin Fazlić, nekadašnji zamjenik komandanta Šestog korpusa je kazao da je u svibnju 1993. na Bradini upoznao optuženog Buzu, te ga je opisao kao dobrog patriotu i starješinu. Kako je rekao, on je Buzu postavio za vršitelja dužnosti komandanta Samostalnog prozorskog bataljona.

Svjedok se prisjetio 11. rujna 1993. kada je u mjestu Dobro Polje u nazočnosti tima iz Generalštaba Armije BiH na čijem je čelu bio Sefer Halilović napravio zapovijed za napad i odredio pravac kretanja, uz određene napomene. Kako je rekao, ta zapovijed nije sadržavala pravac napada na selo Uzdol. Pravac napada je bio usmjeren na Gradinu i Makljen iz pravca Privora.

“Kao zamjenik komandanta Šestog korpusa u to vrijeme nisam čuo za napad na Uzdol, tek kasnije kada se radila studija međunarodnog ratnog prava, 1998. Vidio sam da je bila akcija na vojni cilj i da neke stvari koje su se desile nisu bile vojničke… Ne znam je li vođena istraga”, naveo je svjedok.

Svjedok je također kazao da je nakon akcije na Uzdol  bio sastanak u Voljavcu na kojem je bio i Sefer Halilović. Tom prigodom je Sefer Halilović prijetio smrću Enveru Buzi zbog neizvršavanja plana akcije iz Dobrog Polja.

Bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona Sejfudin Tanović je kazao da je njegov komandant bio Amir Pošković, a prije njega Enver Buza.

Tanović je naveo da je u ožujku 1994. bio referent za sigurnost, a nekoliko mjeseci kasnije i pomoćnik komandanta za sigurnost Samostalnog prozorskog bataljona. Prije njega, kako je pojasnio, te poslove je obavljao svjedok “J”.

“Od dokumentacije koja se odnosila na bezbjednost zatekao sam samo jedan registrator. Iskaza svjedoka koji se odnose na akciju na Uzdol nije bilo. Siguran sam u to. Nikakav dokument nisam vidio od svjedoka ‘J’ koji se tiče akcije. Nije mi poznato da je vođena istraga o tome…”, kazao je Tanović.

Prema svjedokovim tvrdnjama, nije dobio naredbu od pretpostavljenog da se izvrši istraga, niti mu je poznato da su pripadnici Samostalnog bataljona davali iskaze.

 

 

Suđenje se nastavlja 13. veljače.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar