Ako imate Hrvatsku putovnicu, od danas možete prelaziti granicu koristeći samo mobilni telefon

Ako imate Hrvatsku putovnicu, od danas možete prelaziti granicu koristeći samo mobilni telefon

Hrvatska je postala jedna od prvih zemalja na svijetu koja je uvela koncept digitalnih putovnica, omogućujući svojim građanima da prelaze državne granice bez potrebe za fizičkom putovnicom. Inovacija je dio pilot projekta Europske Komisije usmjerenog na stvaranje EU Walleta – digitalnog “dokumentarija” na mobilnim telefonima.

Prvi korisnik ove digitalne putovnice iz Hrvatske, novinar specijaliziran za tehnologiju, urednik magazina Bug, Dragan Petric, podijelio je svoje iskustvo putovanja iz Zagreba u London koristeći mobilnu putovnicu umjesto tradicionalne fizičke putovnice.

Mobilna putovnica dostupna je putem besplatne aplikacije Certilia, a sve što je potrebno za njeno kreiranje je instalacija aplikacije i aktivacija e-Osobne putem NFC-a, dodirivanjem mobilnog telefona na važeću fizičku putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 2. kolovoza 2021. godine.

Petric je svojim pratiteljima opisao cijeli postupak

“Jednom kada kreirate svoju digitalnu putovnicu, na zagrebačkom aerodromu ćete – kada putujete, na primjer, u Londru kao ja – granicu preći tako da najavite kroz app svoje putovanje i odete na zaseban izlaz na gdje ćete umjesto pokazivanja fizičke putovnice skenirati svoj mobitel. Genijalno! Kasnije ćete tako i na drugim granicama…

Kada se digitalizacija odradi kako spada, na način koji je primjeren suvremenim dosezima tehnologije, civilizacije i zdravog razuma i kada smo, pritom, u tome doslovce globalni predvodnici, onda to zaslužuje javnu pohvalu i najiskrenije čestitke! Cijeli svijet će na iskustvu Hrvatske učiti kako se digitalizira putovnica i zato – bravo ekipa! S ponosom ću i na povratku iz Engleske ući u svoju zemlju samo s mobilnim telefonom…”

Hrvatska je, zajedno s još jednom zemljom, trenutno jedina koja je uvela ovu tehnologiju, dok se očekuje da će sve države EU-a slijediti ovaj trend do 2030. godine. Projekt je rezultat suradnje između tvrtke AKD d.o.o. i Ministarstva unutarnjih poslova, koji su razvili aplikaciju i rješenje za digitalnu putovnicu na način koji je iznimno jednostavan za korisnika.

Međunarodni naziv za mobilnu putovnicu je Digital Travel Credential (DTC), a građani Hrvatske koji su instalirali Certilia app mogu kreirati svoju digitalnu putovnicu. U subotu, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, ekipa iz AKD-a i MUP-a će pružiti pomoć građanima u procesu kreiranja digitalne putovnice, omogućujući im da testiraju budućnost putovanja.

Kroz Certilia app, putnici mogu najaviti svoje putovanje i koristiti zaseban izlaz na zagrebačkom aerodromu gdje će, umjesto pokazivanja fizičke putovnice, skenirati svoj mobitel. Ovaj pionirski korak u digitalizaciji putovanja primjer je kako pravilna digitalizacija, koja je u skladu s modernim tehnološkim dostignućima, može olakšati i unaprijediti svakodnevni život, čineći Hrvatsku globalnim predvodnikom u ovom području.

Za više informacija, kao i detaljne upute o tome kako kreirati digitalnu putovnicu, posjetite ovu poveznicu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar