Američki predsjednik Zelenskog nazvao Putinom, a zatim svoju potpredsjednicu Trumpom

Američki predsjednik Zelenskog nazvao Putinom, a zatim svoju potpredsjednicu Trumpom

Američki predsjednik Joe Biden slučajno je predstavio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao “predsjednika Putina”. Lapsus je to koji će dodatno potaknuti zabrinutost oko njegove mentalne sposobnosti i vjerojatno dodatno ugroziti njegovu predsjedničku kampanju.

Biden je napravio grešku tijekom ceremonije potpisivanja uz Zelenskog na posljednji dan NATO summita u Washingtonu. To se dogodilo samo sat vremena prije rijetke Bidenove press konferencije koja je nazvana “biti ili ne biti” za njegovu kampanju, jer sve veći broj političkih saveznika i donatora poziva da se povuče iz utrke.

Biden Zelenskog predstavio kao “predsjednika Putina”

Zaključujući svoje uvodne riječi, Biden je predao riječ Zelenskom rekavši:

“Sada želim predati riječ predsjedniku Ukrajine, koji ima toliko hrabrosti koliko i odlučnosti.”

Biden je rekao: “Dame i gospodo, predsjednik Putin!” Zelenski je ostao u potpunom čudu nakon što ga je Biden nazvao imenom ruskog predsjednika protiv kojeg ratuje. Shvativši svoju grešku, Biden se ispravio i rekao: “Predsjednik Putin! Pobijedit ćemo predsjednika Putina. Predsjednik Zelenski. Tako sam fokusiran na pobjeđivanje Putina. Moramo se brinuti o tome. U svakom slučaju, gospodine predsjedniče…”

“Bolji sam,” rekao je Zelenski, rukujući se s američkim predsjednikom.

“Vi ste puno bolji,” uzvratio je Biden. Pogrešno Bidenovo nazivanje Zelenskog Putinom izazvalo je uzdahe u dvorani, prenosi Guardian.

Bidenova presica pomaknuta, presica Zelenskog otkazana

Bidenova presica inicijalno je trebala započeti noćas u 00:30 po našem vremenu, no pomaknuta je za sat vremena.

S druge strane, presica ukrajinskog predsjednika Zelenskog je otkazano. On se također trebao obratiti novinarima večeras, no od toga neće biti ništa. Razlog zasad nije objavljen.

Biden je posljednjih dana pod intenzivnom pažnjom javnosti  te suočen sa sumnjama, uključujući i članove Demokratske stranke, o svojim šansama za ponovni izbor nakon slabog i neuspješnog nastupa u debati krajem prošlog mjeseca protiv republikanskog kandidata i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Sjedinjene Države najvažniji su partner Ukrajine u vojnoj pomoći usred rata.

Vlastitu potpredsjednicu Kamalu Harris nazvao Trumpom

Biden je na presici pogrešno identificirao potpredsjednicu Kamalu Harris kao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa tijekom svoje konferencije za novinare u sklopu NATO samita.

“Gledajte, ne bih izabrao potpredsjednicu Trump za potpredsjednicu da nije bila kvalificirana za predsjednicu. Zato počnimo odatle”, kazao je Biden za vrijeme svoje novinske konferencije.

Potom je istaknuo Harrisinu karijeru senatorice i tužiteljice prije nego što je postala potpredsjednica, odgovarajući na pitanje novinara. Također je primijetio da je dobro postupila zalažući se za reproduktivne slobode žena u posljednje četiri godine.

“Ona je kvalificirana da bude predsjednica”, rekao je Biden. “Zato sam je odabrao.”

Biden se na presici u više navrata gubio. Pomiješao je i Europu i Aziju.

No kazao je da ne namjerava odustati od predsjedničke utrke i da je odlučan biti demokratski kandidat na izborima u studenom.

“Odlučan sam nastaviti utrku, ali mislim da je važno otkloniti strahove. Kažem im, neka me vidi vani”, rekao je.

Kazao je da odustao samo u slučaju da mu kažu da nema šanse pobijediti, a da se to neće dogoditi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar