BHRT: Mirovina veća za osam maraka, isplata u subotu

BHRT: Mirovina veća za osam maraka, isplata u subotu

Za sve umirovljenike u Federaciji BiH u subotu četvrtog svibnja počinje isplata mirovina za travanj. Uvećana je za 1,55 posto, pa tako će minimalna biti veća za 8,35 maraka. 

Povećanje od 1,55 posto osiguralo je cijelih 8 maraka i 35 feninga više, koliko košta npr. pola kg piletine, za korisnike koji primaju minimalnu mirovinu. Uplaćena će biti i razlika za prva tri mjeseca ove godine tako da će ukupno minimalna mirovina ovaj mjesec iznositi 33,40 maraka više. Umirovljenik Anto Miličević – nezadovoljan.

”Kilogram mesa kupiti i to je sve. Za dva dana pojedemo i idemo ponovo”, kazao je Anto Miličević za BHRT.

Smatra da nadležni itekako mogu osigurati više.

”Ima novca, ako je prošle godine moglo ići na 12 posto, može i ove godine. Evo ja pristajem odmah, nek’ se povećaju minimalne, ne moraju naše srednje povećavati”, kazao je umirovljenik Anto Miličević.

Isplata prije ponedjeljka

Nakon najave federalnog Zavoda PIO/MIO da će mirovine za travanj biti isplaćene u subotu, uslijedili su upiti umirovljenika i sumnje hoće li novac uopće leći na račun prije ponedjeljka. Iz Zavoda su odmah pojasnili da će novac preko Trezora biti uplaćen bankama i poštama u petak, 3. svibnja, a do banaka je hoće li one taj novac odmah rasknjižiti. Predsjednik saveza Udruženja umirovljenika Federacije, Redžo Mehić smatra – da hoće.

”Kada se dogodi da 5. pada u nedjelju ili u vikend, odnosno drugi praznik, onda se isplaćuje dan ranije. Tako da će mirovine sutra biti isplaćene svim umirovljenicima”, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Umirovljenik Anto s početka priče, mišljenja je kako umirovljenici moraju biti uporniji u borbi za veće mirovine. Većina njih, kako je i sam kazao, bila je primorana naučiti živjeti i s nešto skromnijim prihodima.

”Potrebno je da političke stranke ove koje vladaju, koje viču znaš ti tko sam ja, da budu upozorene jer sam vidio neki dan štrajkače, da za koju godinu neće nitko imati da zaradi za mirovinu”, kazao je sociolog Sead Pašić.

A prema posljednjoj odluci Vlade Federacije, povećanjima nisu zaboravljeni ni kandidati koji u 2024. godini steknu uvjete za mirovinu.

”Koliko bodova zaradi za radni vijek, to se na dan polaska u mirovinu množi s tim brojem. Ove godine to je 20, 47 KM”, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Činjenica je kako je na ulicama sve više nezadovoljnih građana. Dok u marketima cijene enormno rastu, povećanje mirovina od osam maraka teško da će stići ionako prebrzi val poskupljenja. Zbog toga umirovljenici, kažu, i ne mogu biti zadovoljni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar