BIH čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i poplavama

BIH čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i poplavama

U onim vremenima pričalo se, a bilo je i istina, da je prilikom šetnji u Engleskoj kišobran neizostavan rekvizit jer normalno je da će vas u jednom trenutku “iznenaditi” pljusak. Jučer gledamo fotografiju koju je na Facebooku objavio Nedim Sladić, jedan od najpoznatijih meteorologa, a riječ je o vremenskoj prognozi iz engleskog Readinga i Sarajeva. U Readingu sunce, u Sarajevu red oblaka, red kiše, red pljuskova, red grmljavine…, a ima nešto i sunca.

Bez previše optimizma

I sam Sladić upitao se gdje su se stvari okrenule u pogrešnom smjeru. Pokušali smo ga kontaktirati da vidimo što on kaže na najnoviju prognozu AccuWeathera prema kojoj možemo očekivati olujna nevremena u BiH, međutim, u Britaniji, u kojoj se on nalazi, bio nam je nedostupan. Međutim, prema onome što je objavio za svoje pratitelje, optimizma nema na vidiku. Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi AccuWeathera, posljednjih godina ne griješe sa sezonskim prognozama.

Za nadolazeće ljeto, barem na jugoistoku Europe, gdje se svrstava i BiH, neće biti užareno kao ranijih ljeta

Bit će spor i prelazak na ljeto ako ga bude u pravom smislu. – Struja vlage iz Atlantskog oceana trebala bi povećati naoblaku u tim područjima, što će pomoći u održavanju temperature tijekom dana – kažu prognostičari. Noću, međutim, naoblaka može djelovati poput pokrivača, izolirajući zrak ispod i rezultirajući višim temperaturama od onih koje bi se obično mjerile. Više temperature tijekom noćnih sati mogle bi dovesti i do temperatura iznad povijesnog prosjeka za ljeto u cjelini.

Velika većina zgrada u Europi napravljena je kako bi zadržala toplinu pa, ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom kako ljeto napreduje – objavio je Roys.

Ljetna prognoza AccuWeathera za Europu, ono što je nama zanimljivo, ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima oborina, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta

Oborina bi trebalo biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana. Iako će oborine pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, mogle bi imati i štetne posljedice jer se očekuju oluje. Prema karti AccuWeathera, visoki rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi i za bh. područje. Značajne poplave predviđaju se za cijelu Hrvatsku, osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru, Albaniju te sami zapad Sjeverne Makedonije.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana u najvećem je riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati štetne vjetrove i tuču”, rekao je Roys i istaknuo da je visok rizik oglašen za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Prema onom što je Sladić naveo u komentarima na svoju objavu, ističe da će očekivano vlažno tlo (s obzirom na prognoze) suzbijati veće prodore vreline. Dugotrajni valovi vreline ove su godine minimalni.

Realan scenarij

“Ne znači da neće biti lijepih dana, ali…, prema svim prilikama, neće biti dugotrajni kao protekla dva ljeta”, navodi Sladić.

I neovisni meteorolog Zoran Zadro tvrdi kako nema sumnje da će se sezonska prognoza za ljeto ostvariti, isto kao što se proljetna ostvarila.

“Barem u 70 posto promatranih godina unatrag njih stotinjak, tijekom povijesti, El Nino je u našem dijelu Europe donosio vlažne godine – ističe Zadro, pa spominje mogućnost repriziranja 2014. godine, kada smo imali katastrofalne poplave. Kratko je prokomentirao i da nas, prema AccuWeatheru, čeka olujno ljeto s čestim nepogodama i lokalnim poplavama. Za kraj, ostaje nam nadati se da neće biti baš tako crno”, kaže Zadro.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar