BIH I NJEZINI FAKULTETI: Osim lažnih diploma izdavali i certifikate za nepostojeće edukacije

BIH I NJEZINI FAKULTETI: Osim lažnih diploma izdavali i certifikate za nepostojeće edukacije

Osim spornih diploma, Internacionalni univerzitet u Goraždu izdavao je i certifikate za menadžment zdravstva iako za to nisu imali odobrenje Federalnog ministarstva zdravstva. Bez ovog certifikata se ne može natjecati na mjesto direktora zdravstvene institucije.

Certifikat koštao 1.000 KM

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti  FBiH i nekoliko pravilnika definirani su uvjeti koje moraju ispunjavati osobe koje se natječu za direktora zdravstvene ustanove. Od 2010. godine direktor zdravstvene ustanove mora imati medicinski, stomatološki, odnosno farmaceutski fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, te znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji ili završenu specijalizaciju ili postdiplomski studij iz zdravstvenog menadžmenta. Kontinuiranu profesionalnu edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta provode Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, ekonomski i medicinski fakulteti u Sarajevu, Tuzli i Mostaru te Agencija za kontrolu kvalitete u zdravstvu Federacije BiH (AKAZ).

Bez obzira na to, prema saznanjima Žurnala, Internacionalni univerzitet u Goraždu izdavao je ove certifikate iako nije imao odobrenje Federalnog ministarstva obrazovanja. Žurnal je u posjedu nekoliko certifikata o završenoj edukaciji iz oblasti menadžmenta zdravstva, te radne i okupacijske terapije u tretmanu i rehabilitaciji fizičkih i psihičkih trauma i oštećenja koje je u 2014. i 2015. godini izdao Internacionalni univerzitet u Goraždu.

Izvori Žurnala tvrde da su se ovi certifikati izdavali po cijeni od 1.000 KM

U posjedu Žurnala je i faktura na spomenuti iznos koju potpisuje Edina Brutus. Podsjetimo, ona je bivša vlasnica IUG-a i jedna od osumnjičenih u istrazi Tužiteljstva BiH koja se vodi zbog sumnje u ispravnost diploma, ali i drugih nepravilnosti ovog Univerziteta.

Sporni certifikati o završenoj edukaciji iz oblasti menadžmenta zdravstva izdani su 2014. i 2015. godine. Tek dvije godine kasnije, 2017. iz IUG-a šalju Federalnom ministarstvu zdravstva zahtjev za izdavanje odobrenja za provođenje edukacije iz menadžmenta zdravstva i radne i okupacijske terapije. „Internacionalni univerzitet u Goraždu u svom sastavu ima Fakultet zdravstvenih nauka sa sljedećim studijskim odsjecima: opća medicina, fizikalna terapija, sestrinstvo, stomatologija i farmacija. S obzirom na to da je Internacionalni univerzitet u Goraždu matičan za prethodno navedene oblasti slobodni smo zatražiti odobrenje za provođenje edukacije iz navedenih oblasti“, stoji u dopisu upućenom 16. 10. 2017. godine Federalnom ministarstvu zdravstva

Iz Federalnog ministarstva zdravstva informirali su IUG da „Pravilnik o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta između ostalog utvrđuje uvjete za ustanove u kojima se obavlja edukacija, kao i postupak njihove verifikacije od Federalnog ministarstva zdravstva, a Pravilnikom o dodatnoj edukaciji medicinskih sestara tehničara iz okupacijske terapije u mentalnom zdravlju utvrđuje uvjete za obavljanje edukacije i način verifikacije nositelja edukacije“.

Istrage u BiH i Italiji

Diplome s Internacionalnog univerziteta u Goraždu predmet su istrage Tužiteljstva BiH, ali i talijanskog pravosuđa. Iz Tužiteljstva BiH su na upit Žurnala još ranije odgovorili kako je u ovom predmetu nekoliko osumnjičenih, pravnih i fizičkih osoba, kao i državljanin Italije koji je trenutno nedostupan.

Talijanski državljanin koji je trenutno nedostupan pravosuđu jest Salvatore Guiseppe Maria Messina. On je, pokazala je dosadašnja istraga, a otkrivaju izvori Žurnala, odigrao ključnu ulogu u organiziranju nezakonitih aktivnosti preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet i goraždanskog Univerziteta. Upravo je preko ovog Odsjeka, samo u studijskoj godini 2021./2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo studije na univerzitetu u Goraždu.

Odsjek za europske studije nudio je, između ostalog, studij medicine, stomatologije i farmacije u trajanju od 6 godina po cijeni od 20.000 eura godišnje, studij veterine po cijeni od 15.000 eura godišnje, a fizioterapija je koštala 12.000 eura po godini. Žurnal je ranije objavio dvije diplome za doktora stomatologije koje je izdao Internacionalni univerzitet u Goraždu, iako službeno nisu imali niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su imali studenata upisanih na ovaj odsjek.

Izvori Žurnala su još ranije naveli da Univerzitet, osim što nije imao upisanih studenata Stomatologije, nije imao ni potrebne profesore za taj smjer.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar