BIH: Prva transplantacija srca, organi 21-godišnjeg mladića spasili tri života

BIH: Prva transplantacija srca, organi 21-godišnjeg mladića spasili tri života

Županijska bolnica Zenica prije nekoliko dana je uspješno obavila novu eksplantaciju organa s moždano mrtvog donora u dobi od 21 godinu, čija je moždana smrt dijagnosticirana 3. kolovoza te je rezultirala prvom transplantacijom srca u BiH. Kako su naveli na službenoj stranici zeničke bolnice, nakon utvrđene moždane smrti, a u skladu sa zakonskim procedurama, obavljen i razgovor s obitelji preminulog pacijenta u smislu doniranja organa, prenosi Večernji list BiH.

Obitelj pristala donirati

“Zahvaljujući obitelji koja je pristala na donaciju organa, urađena je multiorganska eksplantacija koja je obavljena u suradnji medicinskih timova liječnika iz Sarajeva i Zenice, na čelu s koordinatoricom za transplantaciju mr. biomed. sc. prim. Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatorice doc. dr. prim. Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i dva bubrega. Postoperativni tijek transplantiranih pacijenata za sada protječe uredno”, ističu iz bolnice.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizirana u BiH, uradio je tim liječnika KCU Sarajevo na čelu s prof. dr. Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića.

“Bolnica u Zenici izražava poštovanje i zahvalnost obitelji donora na humanosti, koja je pristankom na doniranje organa spasila tri života, kao i medicinskom timu u Zenici i Sarajevu koji je s uspjehom sudjelovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa”, istaknuli su.

Zahvalnost na podršci uputili su i MUP-u. Zenička bolnica je nedavno, 29. lipnja, izvršila eksplantaciju doniranih organa i tkiva s 40-godišnjeg pacijenta, kojemu je također bila utvrđena moždana smrt, a obitelj je dala pristanak za doniranje organa. Tada su organi bili usmjereni prema bolnicama u Sarajevu i Tuzli.

Klinika za kardiovaskularnu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ostvarila je posljednjih nekoliko godina značajan iskorak u liječenju najtežih kardiovaskularnih bolesti. Osim konvencionalne kardiokirurgije, na toj klinici primjenjuju se i ostali programi, uključujući operacije na srcu od najmlađe do najstarije dobi, program ugradnje umjetnog srca, minimalno invazivnu i endoskopsku kardiokirurgiju, kao i hibridne operacije.

Uspjeh prof. Nermina Granova

Ravnatelj Kirurških disciplina KCUS-a prof. dr. Nermin Granov nedavno je za bh. medije izjavio kako, uz sve što se radi na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju, poseban značaj imaju stručno usavršavanje i edukacija. Profesor Nermin Granov liječnik je o kojem i struka i pacijenti govore u superlativima. Prije desetljeće i pol, kao mladi specijalist, počeo je s minimalno invazivnom kardiokirurgijom, a danas u svakodnevnoj praksi više od 80 posto operacija izvodi na endoskopski način.

Nedavno je, kako smo i objavili u intervjuu za Večernji list, u Houstonu održao predavanje o temi endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije, a toliko je oduševio struku da je tvrtka LSI Solutions iz New Yorka odlučila donirati sredstva KCUS-u za nabavu endoskopa klase Einstein 3D sustava.

“U našoj klinici, među ostalim aktivnostima, radimo i u znanstveno-istraživačkom radu, tj. u strogo kontroliranim uvjetima te u suradnji s drugim međunarodnim centrima vršimo ispitivanja novih uređaja i metoda koje će u budućnosti ući u široku upotrebu”, kazao je nedavno u intervjuu.

Foto: Ilustracija/Hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar