BIHAMK: Posebne gužve očekuju se na putu Sarajevo – Mostar

BIHAMK: Posebne gužve očekuju se na putu Sarajevo – Mostar

Sezona je godišnjih odmora tako da se i danas očekuju gužve na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno na putu Sarajevo – Mostar i to u oba smjera.

Zbog visoke dnevne temperature preporuka je da se na duže relacije kreće u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Ako se ipak putuje u najtoplijem dijelu dana, iz BIHAMK-a savjetuju češće pauze.

Gužve na granicama

Od ranih jutarnjih sati pojačan je promet vozila na pojedinim graničnim prijelazima. Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnim prijelazima: Bosanska Gradiška, Izačić, Gradina, Bosanska Dubica, Velika Kladuša, Orašje, Kamensko, Doljani i Ivanica. Napominjemo da su čekanja na graničnim prijelazima podložna čestim izmjenama. Vozači mogu pogledati kamere na web stranici bihamk.ba.

Brojne su dionice gdje se izvode sancijski radovi i gdje se prometuje usporeno. Izdvajamo magistralne puteve: Semizovac – Olovo, Kladanj – Vlasenica, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča – Ustikolina, Dobro Polje – Miljevina i Bijeljina – Rača.

Držite odstojanje između vozila i obvezno koristite sigurnosni pojas. Vozači teretnih vozila mole se da, kada iza sebe primijete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz prometa kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Na magistralnom putu Rogatica – Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Do kraja kolovoza, za putnički promet otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko – Nikšić).

Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar