BORBA ZA UNU: Obustavljena gradnja HE na rijeci jer nisu ispoštovani svi propisi

BORBA ZA UNU: Obustavljena gradnja HE na rijeci jer nisu ispoštovani svi propisi

Obustavljeni su radovi na izgradnji HE na izvoru rijeke Une.

“Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije provelo je sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu u cijelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose na ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš”, rečeno je za N1 iz ministarstva zaštite okoliša i turizma Hrvatske.

“Ministarstvo je informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnim za ovaj predmet, među ostalima i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koji provodi inspekcijski nadzor”, dodali su.

Inače, borba za rijeku Unu, u selu Donja Suvaja, koje se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od bh. granice, trajala je već danima.

Građani i aktivisti iz BiH, Hrvatske i Srbije, ustali su protiv, kako tvrde, nelegalne gradnje male hidroelektrane, koja bi uništila izvor jedne od najljepših rijeka u Europi.

Okupljeni su za izvođačima radova postigli dogovor da se gradnja obustavi do ponedjeljka, kada bi trebali stići nalazi inspekcija. Važnost očuvanja ovog netaknutog bisera prirode Unsko-sanske županije, ali i čitave BiH, prepoznaju i mladi.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar