• Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti
  • Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti

Čime tretirati povrće nakon kiše, spriječiti plamenječu i druge bolesti

Preniska temperatura i temperaturne oscilacije, previše padavina – sve ovo ima negativan utjecaj na povrće. Sve to izaziva otpadanje cvijeta i ploda, ali i razne bolesti, razvoj gljivica, pojavu insekata.

U svakom slučaju puno njege traže ovogodišnji usjevi.  Upornošću im možete pomoći da što lakše prebrode ovu ćudljivu godinu.

Zašto otpadaju cvjetovi i plodovi kod paprike, krastavca i pradajza?

No, kao prvo, sa stabljika paradajza, tikvica, krastavaca, maknite požutjelo lišće, a tek onda tretirajte.

Gladno povrće ne može napredovati

Znate onu reklamu u kojoj kažu: “kad si gladan, nisi svoj“. Kiša ispire hranjiva iz tla, a “gladno” povrće nije svoje i ne može napredovati. Zato svoje biljke ojačajte tako što ćete ih dobro nahraniti. Koristite organske pripravke na bazi bilja – bilo da se radi o koprivi, gavezu, preslici ili pokošenoj travi.

Biljnim đubrivom ih zalijevajte ili folijarnim špricanjem (preko lista) nakon kiše. Ako nemate biljne pripravke, oko biljke dodajte dvije – tri šake glistenjaka i zalijte vodom ili šaku đubriva u peletima.

Mlijeko i bilje kao zaštita od bolesti i štetočina

Kako bi spriječili razvoj bolesti kao što je plamenjača, paradajze, krastavce, tikvice, ali i paprike, patlidžane i drugo plodonosno povrće špricajte pripravkom od mlijeka ili od crvenog ili bijelog luka.

O mlijeku smo već toliko pisali, ali nije na odmet ponoviti. Potreban vam je omjer 1:10 (jedan dio mlijeko, deset dijelova vode), žlica sode bikarbone (na litru tekućine), malo jestivog ulja i par kapi eko deterdženta za suđe. Dobro promiješajte i špricajte biljke nakon kiše.

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Bijeli i crveni luk su pravi zaštitnici bilja koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti pripravci koji su se pokazali veoma efikasni u borbi protiv štetočina i prouzrokovača oboljenja, a recepte pogledajte u linku ispod.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo povrće i ostalo bilje

Iskoristiti možemo zaperke paradajza za sprječavanje leptira kupusara. Dovoljne su dvije šake biljne mase paradajza koje prelijemo sa 2l vode. Nakon što je odstojao najmanje 3h pripravak je sprema za upotrebu i treba ga procijediti.

Biostimulatori za brže zacjeljivanje “rana”

U slučaju da je bašču oštetio grad ili kakvo jače nevrijeme, neophodni su i biostimulatori rasta. Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetočine i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorjenjuju, bolje podnose presađivanje.

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

U tu svrhu možete koristiti kopriva, med, bjelance, vrba, aloe vera.

Više pažnje posvetite svojoj bašči. Ona vas treba i višestruko će vam vratiti.

Izvor: Agroklub.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar