Danas je Valentinovo, ali i početak korizme

Danas je Valentinovo, ali i početak korizme

Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo.

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, četrdeset dana dugog razdoblja pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs. Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo.

Irsko-američke dijeceze u Sjedinjenim Državama često vjernicima dopuštaju izuzetke kada Dan svetog Patrika pada na Veliki petak i omogućuju im da jedu tradicionalnu usoljenu govedinu s kupusom iako bi morali nemrsiti.

Crkveni čelnici najavili su da takve iznimke na Valentinovo ne dolaze u obzir

‘Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni’, rekao je američki biskup Richard Malone u video poruci vjernicima.

Katolici diljem svijeta znaju što je Čista srijeda – ili kako Hrvati običavaju kazati PEPELNICA – dan kojim započinje 40-dnevno razdoblje korizme. Toga dana svećenik pepelom, koji se obično dobije paljenjem maslinovih grančica od prošlogodišnje Cvjetnice, posipa glavu svakoga vjernika izgovarajući: „Obrati se i vjeruj Evanđelju“ ili „Spomeni se da si prah i da ćeš se u prah vratiti“. To je snažan podsjetnik na našu smrtnost i poziv na obraćenje koji nas nuka da se odreknemo grijeha kako bismo prihvatili čedan život.

No, u početku ovaj je obred mnogo više uključivao i bio rezerviran za „javne grješnike“, od kojih se zahtijevalo da obavljaju javnu pokoru kako bi ponovno mogli biti primljeni u zajedništvo.

Po primjeru starozavjetnih proroka, ovi su pokajnici nosili kostrijet odnosno grubu odjeću tijekom cijele korizme, zajedno s pepelom na svojim glavama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar