Danas počinje izborna kampanja u BiH, političkim strankama zabranjen niz stvari

Danas počinje izborna kampanja u BiH, političkim strankama zabranjen niz stvari

Novac za financiranje prima se isključivo preko posebnog računa, o čemu su stranke prvi put na ovim izborima dužne podnijeti izvješće tri dana pred izbore.

Kampanja za predstojeće lokalne izbore koji se održavaju 6. listopada u BiH službeno počinje danas, 6. rujna, mjesec dana prije održavanja izbora. Tim povodom Središnje izborno povjerenstvo BiH obratilo se jučer javnosti i navelo što je sve zabranjeno tijekom kampanje te priopćilo novosti za političke subjekte koji imaju svoje liste na predstojećim lokalnim izborima.

Kako je navela predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić, političkim subjektima i osobama angažiranim u izbornoj administraciji nije dopušteno nošenje oružja na biračkim skupovima, ometanje skupova drugih političkih subjekata, prijetiti pristašama drugih političkih subjekata, sprječavati novinare da obavljaju svoj posao, obećavati novčanu naknadu ili druge materijalne koristi pristašama u cilju dobivanja podrške birača, poticati na glasanje osobe koje nemaju pravo glasa, poticati birače da glasaju više puta ili glasaju uime drugih osoba, zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

Što je sve kažnjivo

“Pojedine zabrane odnose se na cijeli izborni proces, kao što je to npr. govor mržnje, odnosno govor koji potiče mržnju, diskriminaciju, nasilje ili izaziva strah i neprijateljstvo, a objavljivanje takvih sadržaja je strogo zabranjeno. Političkim subjektima je zabranjeno iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformirati birače. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlasti izreći kazne do 30.000 KM, a za teže prekršaje može izvršiti uklanjanje kandidata s kandidatske liste, ali i poništenje sudjelovanja političkog subjekta u izbornom procesu. Sve ovisi o težini prekršaja i učestalosti kršenja”, kazala je Hadžiabdić.

Navela je kako se troškovi političkih kampanja formiraju po broju birača u izbornim jedinicama u kojima politički subjekti imaju kandidatsku listu. Sredstva za financiranje primaju se isključivo preko posebnog računa, o čemu su stranke prvi put na ovim izborima dužne podnijeti izvješće, i to tri dana pred izbore.

Broj kandidata i lista

Irena Hadžiabdić jučer je medijima izjavila kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH zaprimilo 14.044 prigovora, od kojih su još 482 u radu. Najčešći prigovori su u vezi s preuranjenom kampanjom, plaćenim političkim oglašavanjem, zlouporabom javnih resursa te registracijom birača izvan BiH, za što su okončali proces.

Izrekli su 59 novčanih kazni u iznosu od 268.500 KM. Pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH imaju 3,400.204 birača. Na lokalnim izborima borit će se 26.124 kandidata, dok je kandidatske liste predalo 168 političkih stranaka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar