Darko Ćulum umjesto u mirovinu ponovo želi u SIPA-u, prvi suradnik mu osumnjičen za kriminal

Darko Ćulum umjesto u mirovinu ponovo želi u SIPA-u, prvi suradnik mu osumnjičen za kriminal

Darko Ćulum kojem je u srpnju istekao mandat na funkciji direktora SIPA-e, a čiji zamjenik je u bjekstvu od bh. pravosuđa i usprkos činjenici da je stekao uvjete za mirovinu, prošao je u najuži krug osoba za novog direktora ove državne policijske agencije.

Prema biografiji dostupnoj na stranici SIPA-e, Ćulum ima ukupno 36 godina policijskog staža i odavno je stekao uvjete za odlazak u penziju. No, njega očito ništa ne ometa da umjesto odlaska u mirovinu i pružanja šanse drugima i mlađima, konkurira za novi mandat u SIPA-i.

Ćulum ne osjeća ni odgovornost jer je njegov prvi suradnik osumnjičen za organizirani kriminal i jer je pobjegao iz Bosne i Hercegovine. Nikada nije odgovorio na javne prozivke predsjednika RS-a Milorada Dodika da ga SIPA neće niti smije uhapsiti.

To očigledno ne smeta ni Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH koji je Ćuluma, sa još šest kandidata, pozvao na intervju povodom konkursa za novog direktora SIPA-e.

Razgovori su zakazani za ponedjeljak

Isti Nezavisni odbor je ranije propustio priliku umiroviti Zorana Galića, Ćulumovog zamjenika, koji je pobjegao iz BiH kada je saznao da će biti uhićen i za kojim je raspisana i međunarodna potjernica zbog sumnje da je počinio krivična djela u vezi sa organiziranim kriminalom.

Nezavisni odbor je prije više od godinu donio pismeni zaključak kojim je obavezao direktore policijskih agencija da jednom godišnje Nezavisnom odboru dostave pismenu informaciju o eventualnom ispunjavanju uvjeta za mirovinu direktora odnosno zamjenika direktora SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Od toga, očito je, ništa nije bilo.

Ćulum je direktor SIPA-e postao voljom SNSD-a, a prije te funkcije bio je direktor Policije RS-a. Iako ne bi smio, prošle godine je prisustvovao političkom skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao ministar Staša Košarac (SNSD).

Nakon što kandidati obave razgovore s članovima Nezavisnog odbora, najuža lista će biti proslijeđena ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću koji će Vijeću ministara BiH predložiti favorite.

Kako Klix.ba saznaje, najbliže fotelji direktora je Ljubiša Pandurević, inače kum Nenada Nešića. Ljubiša Pandurević je načelnik Financijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci.

Ostali kandidati su: šef policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, Vlado Jovanić – službenik Uprave za policijsku podršku MUP RS-a, Slobodan Radinković – načelnik Policijske uprave Doboj, Milosav Savković – načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-u RS i Zoran Savić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Foto: sipa.gov.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing