• DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete
  • DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete

DAVID PAVLOVIĆ: Mladi kuhar koji unosi maštu i inovacije u kuharske specijalitete

U mnogim televizijskim programima sve je više emisija koje svaka na svoj način pričaju priču o kuhanju i kuharskim vještinama. Zaista se može vidjeti pravih majstora kuhinje. Neki od tih majstora ili MasterChefova zasigurno se krije među kuharima Srednje škole Prozor.

U to smo se uvjerili demonstracijom svojih vještina koju je predvodio David Pavlović uz kolege pod budnim okom profesorica praktične nastave Anđe Sičaja Papak i Vesne Beljo. U školi je dobra atmosfera i svi učenici rado sudjeluju u svim aktivnostima.

Kuhinja i restoranski prostor za učenike Srednje škole Prozor zanimanje kuhar smještene su u novoj zgradi čiju je izgradnju financirala Općina Prozor-Rama, školske 2016./2017. godine, s uloženih više od milijun KM. Nova zgrada je upravo namijenjena za praktičnu nastavu ugostiteljskih i strojarskih zanimanja.

Uđete li u ovu zgradu odmah u prizemlju čut ćete zvuk različitih strojeva, a s prvog kata će dopirati omamljujući mirisi. Znači, kuhari kroz praktičnu nastavu spremaju nešto novo.

Zavirit ćemo u taj njihov miomirisni kutak

Ekipa je vesela i kuharski raspoložena. David Pavlović, učenik drugog razreda, priprema jedan kuharski niz od hladnog predjela do deserta. To je mladić koji kuha od svoje sedme godine gledajući starijeg brata kako kuha i sam se zainteresirao.

Zabilježili smo Davidovu pripremu četiri slijeda uz asistenciju svojih kolega i nadzor profesorica praktične nastave.

Dok je pripremao jedna cjeloviti meni uspjeli smo prozboriti koju rečenicu o njegovoj ljubavi prema kuhanju, uzorima i kuharskim idejama.

O poticaju za kuhanje David kaže: „Najviše me potiče i inspirira to da naučim nešto novo, nove tehnike, nova jela. Rama je poznata po tradicionalnosti, a dobro je unijeti i noviteta.“

O svojim kuharskim uzorima David je istaknuo: „Moj uzor i najveća podrška su moja braća koja me podržavaju u tome što radim i volim. Osim moje obitelji koja mi je glavni oslonac u svemu želio bih istaknuti i moje profesorice Anđu Sičaja Papak i Vesnu Beljo koje su od početka školovanja velika motivacija.“

Nije začuđujuće zašto je upisao baš kuharsko zanimanje. „Ljubav prema kuharstvu mi je bila najveća motivacija da upišem kuharsku školu. Bilo je preporuka iz okoline da upišem neki drugi smjer. Međutim, mene je zanimalo samo kuhanje”, kazao je David  o izboru zanimanja.

Ramska tradicionalnost je jedna posebna dimenzija. No, David se odvažio isprobavati nešto sasvim drugo. „Najviše volim spremati tjesteninu. Rado pripremam tagliatelle s umakom od četiri vrste sira. Od slastica volim pripremati mini Pavlove tortice. To je slastica od meringue smjese, nadjevene slastičarskom kremom i dekorirana voćem“, naglasio je David dok je pripremao desert za prezentaciju koju smo snimali.

David priprema i tradicionalna jela, ali se više pronalazi u novijem načinu kuhanja. To ne shvaća kao izazov već kao priliku da nešto novo nauči u svoji nova znanja.

Ne sama priprema nego i dekoracija jela je neka vrsta umjetnosti. U svako jelo treba unijeti svoju maštu i kreativnost, smatra David.

Planovi za budućnost

O planovima za budućnost David je bio konkretan: „Da, vidim se u kuhinji, jer mi se čini jako zabavno. S obzirom da su moja sva braća u ugostiteljstvu, nikad se ne zna hoćemo li otvoriti svoj objekt.“ Bilo bi zanimljivo da jedan ovako mladi i vješt kuhar vodi neki restoran u Rami.

Pitali smo Davida tko su bolji kuhari; muškarci ili žene? „Mislim da ta podjela ustvari i nije bitna, već je bitna želja, volja i kreativnost pojedinca“, kazao je David.

Tijekom prezentacije onoga što je pripremljeno bilo je kao u nekoj kuharskoj emisiji. Sve je mirisalo na hranu, odisalo zadovoljstvom i poticalo želju da što prije probate pripravljena jela.

Nakon prezentacije i degustacije onoga što je ova simpatična ekipa predvođena Davidom pripremila upitali smo profesorice Anđu Sičaju Papak o ovom simpatičnom mladiću.

„David je učenik kojeg prvenstveno krasi lijepo ponašanje. Kuhinja je njegovo prirodno okruženje te se u njoj odlično snalazi. U razredu je uglavnom pokretač kad se radi o bilo kojim vježbama. Pokazuje veliko zanimanje u oblasti kuharstva, dok na praktičnom dijelu briljira. Nadam se da će ga elan koji trenutno ima voditi u budućnosti te neće odustati od svojih snova”, kazala je Anđa Sičaja Papak.

S obzirom na Davidovu ljubav prema kuharstvu i entuzijazam sigurno neće odustati od svojih snova. Kuharsku maštu će pokušati dovesti do savršenstva.

Za demonstraciju Davidovih kuharskih vještina pripremljena su sljedeća jela:

Hladno predjelo: Bruskete s rajčicom i pršutom

Na tostirani kruh nadjevena je marinirana rajčica. Dekoracija je napravljena s pršutom i rikolom.

Toplo predjelo: Panirane kuglice od sira

Tri vrste sira sjedinjene, začinjene i pržene u dubokom ulju. Posluženo je na zelenoj salati i umaku od rajčice.

Glavno jelo: Pileće rolice u lisnatom tijestu

Pileći file nadjeven je nadjevom od gljiva. Kratko termički je obrađeno na tavi, zatim omotano lisnatim tijestom te ispečeno u pećnici. Posluženo je s veloute umakom i graškom na maslacu.

Desert: Voćna košarica

Pečene košarice od prhkog tijesta koje su punjene kremom od naranče te dekorirane voćem.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing