Diana Zelenika na HNS-u: Gdje su granice trećeg entiteta?

Diana Zelenika na HNS-u: Gdje su granice trećeg entiteta?

Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 je na zasjedanju HNS-a u svom govoru kritizirala određene odluke i poteze aktualne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, očigledno misleći i na poteze kadrova HDZ-a BiH u institucijama vlasti BiH.

Da li je bilo genocida u Srebrenici?

Tako je Diana Zelenika naglasila da HDZ odustaje od tužbe prema državi Srbiji, za zločine koje su počinili u agresiji na BiH, te se zapitala da li je HNS suglasan „da nije bilo genocida u Srebrenici“?

„Jesmo li zaboravili sva stratišta našeg naroda, ne spominjem ih pojedinačno da ne bih, ne daj Bože koje izostavila, ili je možda postignut dogovor o prestanku kriminaliziranja domovinskog rata, i procesuiranja pripadnika HVO-a ?“ – pita se u svom govoru Diana Zelenika.

Također, Zelenika pita „da li smo na razini HNS-a suglasni za strukturnu promjenu Ustavnog sud-a, ili je to opet odluka jedne stranke, koja kao i obično nije spremna saslušati i drugo mišljenje? Moram upitati, što je sa pravosuđem, sudstvom, tužiteljstvom? Znamo li kakva je nacionalna struktura tih organa? Ima li tu Hrvata, znaju li oni, ako ih ima, da su Hrvati i tko ih je delegirao ili ćemo se držati izjave sada već bivše predsjednice Suda?

“Nacionalna struktura nije zadovoljena, vladali smo se kriterijem stručnosti”: reče gospođa Kreso !”

Razumijemo li težinu ove izjave? – pitala je Zelenika.

Gdje su granice trećeg entiteta i tko zamajava hrvatski narod?

„Poglavito me zanima da li smo kao HNS zauzeli ikakav stav prema nužnosti promjene Ustava BiH, kakav nam je stav prema  potrebi mijenjana Daytonskih odredbi, prema Republici Srpskoj kao nedodirljivom entitetu, koliko su realne izjave ili koji je stav prema pravljenju trećeg hrvatskog entiteta i koje su mu granice?“ – postavlja pitanje Diana Zelenika

“Da, mnogi će sada reći, što niste pobjedili na izborima i dobili privilegiju odlučivanja. Pobjedili ste i na vlasti ste, mi kao oporba ćemo uvjek biti tu da damo konstruktivnu primjedbu ili da vas podržimo u onim odlukama koje budemo smatrali ispravnim, to nije sporno. Međutim pitanja od vitalnih nacionalnih interesa moramo usaglasiti ovdje, to je smisao HNS-a. U protivnom HNS kao takav je suvišan i nepotreban, a u zamajavanju i dezorijentiranju svoga hrvatskog naroda, ne želimo sudjelovati”, poručila je Zelenika izaslanicima HNS-a, očigledno misleći na kadrove HDZ-a BiH.

Vrijeme je da odu oni što su firme kupovali za certifikate

„Narodu se obećava svašta, samo se preskaču egzistencijalna pitanja. Katastrofalna nezaposlenost, se kompenzira nacionalno političkim temama. Temama koje su po pravilu praćene neprincipijelnim koalicijama, koje uglavnom ništa ne donose osim pojačanih nacionalnih tenzija, a rezultat takve politike, naravno ne samo sa naše strane, je izostanak suživota“, kaže Diana Zelenika

„Vrijeme je da oni koji su za izmišljene certifikate ili kako su ih već zvali, kupili ili oteli mnoge firme,… vrijeme je da odu, odnosno da odgovaraju pred narodom i zakonom. Njihov projekt, da Hrvati napuštaju svoja ognjišta, a da oni sa svojim obiteljima žive na posjedima od desetine kvadratnih kilometara,ta priča više ne prolazi ni u Latinskoj Americi gdje i rođena. Vrijeme za odlazak je i onima koji misle da tamo gdje žive Arapi, mora biti i nafte.

Gospodo, dragi prijatelji, samo kvalitetnom i poštenom hrvatskom politikom, možemo upaliti hrvatska ognjišta po Posavini, zadržati na njima domaćine, imati čašu rakije za počastiti i susjeda i komšiju, obogatiti i očuvati našu Bosnu i Hercegovinu! Sve ostalo je svjesno uništenje ili velika zabluda.“, poručila je , između ostalog u svom govoru Diana Zelenika.

 Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing