DIGITALIZACIJA U BiH: Između zakona, procedura, spinova i tendera sa sankcioniranim izvođačima

DIGITALIZACIJA U BiH: Između zakona, procedura, spinova i tendera sa sankcioniranim izvođačima

Započeti proces digitalizacije u BiH kasni deset godina. Koliko će još kasniti, nepoznanica je. Naime, članica konzorcija kompanija Sirius 2010 iz Banje Luke, nadležna za ovaj posao se povukla iz projekta. Razlog su američki sankcije. Inače, nadležni su i ranije upozoravani da je ova kompanija bliska obitelji Milorada Dodika.

Sumnjalo se i u pravičnost izbora izvođača

Podsjećamo, osim Siriusa konzorcij čini i Odašiljači i veze Zagreb. Ova kompanija je izrazila spremnost da preuzme cjelokupan posao. No, je li to sukladno Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Jedina u Europi, BiH nije digitalizirala RTV signal. Započeti proces je trenutno zaustavljen jer je kompanija Sirius 2010 sa kojom je Ministarstvo komunikacija i transporta potpisalo ugovor, pod američkim sankcijama. Prijedlog konzorcija koji realizira projekt je da prava i obaveze preuzme kompanija Odašiljači i veze Zagreb. Ministar Forto, poručuje da će odluka zavisiti od stava relevantnim institucijama i dosadašnje prakse u sličnim okolnostima.

„Ukoliko relevantne institucije BiH daju pozitivno mišljenje, preferirao bih da na ovaj način projekat digitalizacije bude završen jer ne želim da budem nadležni ministar u oblasti u kojoj smo jedina država u Evropi bez digitalnog signala. Sramota je kakvo je stanje zatečeno i stid me je da sam ministar države koja je zadnja u Evropi u ovoj oblasti“, izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH (NS).

„Iako je ministar Forto najavio konsultacije sa nadležnim organima jasno je da se radi o medijskom spinu dok u pozadini traju razgovori kako da firma iz Zagreba preuzme posao – pod hitno bi trebao da se uključi i direktor Agencije za javne nabavke a on je i po službenoj dužnosti dužan reagovati“, smatra Džemal Smajić, delegat u Domu naroda BiH (SBiH).

Stav direktora Agencije za javne nabavke nismo dobili. Dok se čeka tko će nastaviti posao digitalizacije RTV signala, kompanija Sirius 2010 traži od Ministarstva nadoknadu više od milion maraka uloženih u nabavku opreme.

„Pod broj jedan da se razmotri mogućnost pokretanja raskida ugovora i aktiviranje postojeće bankarske garancije, a prije svega bi trebalo javno objaviti postojeći ugovor da se preispita pitanje elementa pogodovanja. Ako se desi da ministar Forto samovoljno firmi iz Zagreba omogući da nastavi realizaciju projekta, to ima elemente krivičnog djela i mislim da neće proći bez pokretanja krivičnog postupka“, dodaje Smajić.

Kašnjenje digitalizacije samo je još jedan u nizu udara na javne servise suočene sa političkim i financijskim, upozorenje je i Evropske asocijacije novinara.

„Nažalost, ovo što se događa vama usporava razvoj javnog medijskog servisa i time gubimo utrku, ne samo sa komercijalnim medijima nego i sa novim mrežama i novim mogućnostima za gledatelje koje se otvaraju iz dana u dan. Ja ću povući paralelu sa HRT-om – nekada se bojim da nam nije najveći neprijatelj opstanka politički pritisak, udari, tužbe micanje objektivnih profesionalaca nego zaostajanje za razvojem tehnologije, digitalizacijom“, smatra Maja Sever, predsjednica Evropske asocijacije novinara.

Vrijeme je odavno isteklo jer digitalizacija u BiH kasni deceniju. Osim što emitiranje bh. analognog signala predstavlja problem razvoju mobilnih mreža u Hrvatskoj i Srbiji, najveće posljedice, što ne iznenađuje, trpe građani.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar