DOBRA PLAĆA, JEFTINA HRANA: Institucije nabavile mesa za više od 36 tisuća maraka

DOBRA PLAĆA, JEFTINA HRANA: Institucije nabavile mesa za više od 36 tisuća maraka

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine dala je 36.270 KM za 2.590 kilograma mesnih proizvoda, svježih i vakumiranih.

Za kilogram mesnih proizvoda okvirno su plaćali 14 KM.

Zabranjeni sastojci

Prema natječaju, Služba za zajedničke poslove institucija BiH tražila je pretežno vakumska pakiranja od minimalno 300 grama do maksimalno 1.500 grama i da ne smiju imati sastojke svinjskog mesa, izuzev kranjske kobasice, piše Avaz.

Ako se uzme u obzir to kako se kreću cijene u restoranima, institucija na državnoj razini, pa i na entitetskoj, odnosno da su u današnje vrijeme vrlo niske, one se običnom građaninu čine skoro magičnima i uistinu nedostižnima.

Upravo prije tri dana objavljen je cjenik restorana u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje se vidi da supe koštaju 1 KM, kao i razne salate, ali i prilozi, poput krumpira, blitve i riže.

Pastrva 20 KM

Najskuplje jelo je pastrva s roštilja, koja po kilogramu košta 20 KM, potom sote stroganov 6 KM, dok sarma u kiselom kupusu i grašak s junetinom koštaju 4 KM, pohani oslić 3,5 KM, a ćufte u paradajz sosu 3 KM.

Natječaj Službe za zajedničke poslove institucija BiH objavljen je krajem 2021. godine, a u veljači 2022. potpisan je ugovor koji važi 24 mjeseca, odnosno dvije godine. To bi značilo da uskoro istječe te da će se natječaj obnavljati.

Traženi proizvodi

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine nabavljala je sljedeće mesne proizvode:

– Bosanski sudžuk (od 300 do 700 grama)

– Goveđi pršut (od 500 do 1.500 grama)

– Kranjska kobasica (od 200 do 400 grama)

– Kulen kobasica (od 300 do 700 grama)

– Pileća prsa u ovitku/omotaču (od 200 do 600 grama)

– Pileća fino usitnjena barena kobasica (od 200 do 600 grama)

– Pileće hrenovke bez ovitka/omotača (od 200 do 400 grama)

– Roštiljska juneća blaga kobasica (od 200 do 400 grama)

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar