DOBRO JE ZNATI: Kada orezivati voćke

DOBRO JE ZNATI: Kada orezivati voćke

Kad ljeto završi, mnogi smatraju da je dolazak hladnoće najbolja sezona za orezivanje voćaka. Drugi, međutim, čekaju da to učine do kasne zime i ranog proljeća. Ali, Kada orezati voćke? Je li bolje prije, poslije?

Trebali biste znati da će, ovisno o vrsti voćaka, njegovo vrijeme obrezivanja biti različito. Zato je toliko važno znati koje je to drvo i kada ga je najbolje orezati. O svemu tome ćemo u nastavku, piše www.jardineriaon.com

Šta se smatra obrezivanjem

Šta se smatra obrezivanjem

Radnja orezivanja, ili ono što nazivamo orezivanje, zapravo je rez koji napravimo na određenim dijelovima stabla s jasnim ciljem. A to je da kada je u pitanju orezivanje možemo to učiniti u različite svrhe:

  • Da mu damo određeni oblik, na primjer zato što volimo da je to drvo sa zaobljenom estetikom.
  • Zato što ga želimo očistiti čišćenjem mrtvih grana ili grana koje su beskorisne jer nemaju lišće ili plodove.
  • Da se spriječi da izmakne kontroli u svom rastu.
  • Za poboljšanje kvalitete plodova. Ovo je, u slučaju voćaka, vrlo važno jer će pomoći stablu da dobije više snage za razvoj većih i ukusnijih plodova.

Orezivanje biste trebali vidjeti kao način dozvolite drvetu da se prozrači (jer grane propuštaju zrak između njih) u isto vrijeme kada može imati ulaz svjetlosti. Na ovaj način će sve grane biti otkrivene i neće s jedne strane završiti mrtve, a s druge strane žive.

Općenito, obrezivanjem treba ukloniti sve grane koje su beskorisne, kao što su:

  • Dude.
  • Viseće grane.
  • Polomljene grane.
  • One grane koje se sijeku jer sprječavaju pravilan razvoj biljke (a jedino što će učiniti je zaplesti drvo).

Iako sezona obrezivanja počinje kada opadne posljednje lišće drveća, pa do kraja zime, ovisno o vrsti stabla, treba odabrati jedno ili drugo godišnje doba.

Kada orezati voćke

Kada orezati voćke

U slučaju drveća koje nas se tiče, voćaka, najbolje vrijeme za to je uvijek nakon tog perioda odmora kad drveće prođe, odnosno nakon zime. Konkretno, u mjesecima veljači i početkom ožujka potrebno je obaviti obrezivanje jer je to trenutak kada sok naraste i počne bubriti pupoljke stvarajući nove izdanke.

Sada postoji jesenska rezidba koja bi mogla biti zanimljiva voćkama. Međutim, ovo se fokusira samo na priklještenje snažnih izdanaka, jer je cilj dobiti više bočnih grana, ali ovih s cvjetnim pupoljcima, što će njihovu proizvodnju sljedeće godine povećati. Šta želite postići suprotno? Zatim ga morate orezati u kolovozu.

Šta Ni na koji način se ne preporučuje da se orezuje u kasnu jesen i početkom zime. A to je da, kad režete grane, ono što radite je rana na biljci, a ona, osim ako je ne liječite, bude izložena tokom cijele zime, neće se izliječiti dok ovo ne prođe, što implicira da može patiti od gljivica, štetočina i bolesti koje okončavaju život stablu.

Jesu li sve voćke orezane u istom mjesecu?

Istina je da ne. Svaka voćka ima vrijeme cvatnje, a druga plodove. Postoje neki koji su rani i u svibnju-lipnju već imaju plodove; dok im drugi do rujna ili listopada ne daju. Iz tog razloga, važno je znati koje je to voće i koje vrste kako bi se utvrdilo koje je najbolje vrijeme za obrezivanje voćaka.

Za informacije biste trebali znati da:

  • Kruška: orezuje se u srpnju.
  • Stablo jabuke: orezuje se u prosincu ili siječnju.
  • Šljiva, trešnja, badem, kajsija: u veljači (slučaj stabla badema će zavisiti, jer ima nekih ranih stabala koja su u prosincu već u cvatu; ako jesu, biće ih orezani u studenom).
  • Stabla limuna i naranče: u ožujku-travnju.
Kako orezati voćke

Kako orezati voćke

Došlo je vrijeme i morate orezati voćke. Da biste to učinili, morate imati niz alati koji će skratiti vrijeme potrebno za to i izbjeći stres na drveću. Ne možete rezati drvo samo škarama, potrebno vam je više alata kao što su:

  • Ručne škare. Uobičajene su za rezanje grana promjera do 2 cm. Oni veći neće moći s njima.
  • Škare za dvije ruke. Ove, iako veće, budući da imaju duže ručke, namijenjene su samo granama promjera do 3 cm.
  • Testere za orezivanje. Za grane većeg promjera, debele ili čak debla. Još jedan od ovih alata je luk za cijepanje.
  • Motorna pila. Za vrlo debele grane.

Važno je da prije i nakon svakog dezinficirate alate koje ćete koristiti kako se bolesti ne bi prenosile između stabala. Osim toga, u rezovima napravljenim od grana promjera većeg od 5 cm, preporučljivo je zalijepiti rane fungicidima ili ljekovitim proizvodima jer će im trebati dulje vrijeme da se zatvore i mogu biti izvor infekcije.

Kako rezati grane

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da se rezovi moraju nagnuti. Ali koliko? Koliko blizu ima grančica? Šta će se dogoditi ako ih previše presečete?

El idealan kroj je nešto što je donekle nagnuto, ali ne previše, jer ako to učinite ovako, jedino što ćete postići je da drvo odleži i ništa ne raste. Također, morate ostaviti minimalnu razdaljinu od posljednje male snimke, ne previše, ali dovoljno. Razmislite o tome kako će taj pupoljak ili list rasti i znat ćete koliko prostora ostaviti.

Šta ako ostavite mnogo? Pa, na kraju će se taj dio grane osušiti, a kad drvo pokuša oporaviti, izgubit će snagu.

Vrste orezivanja

Prilikom obrezivanja voćaka morate imati na umu da postoje tri vrste rezidbe:

  • Deformacija. Proizvodi se tokom prve četiri godine voćke i služi da drvo dobije oblik koji želite da ima.
  • Čišćenje. Čiji je cilj ukloniti izdanke, slomljene, stare ili loše grane …
  • Od proizvodnje. To je ono što se čini da drveće donese više plodova.

Ne bojte se da ćete pogriješiti. U većini slučajeva iskustvo će vam reći da li to radite dobro ili ne, a za to morate početi obrezivati ​​voćke. Ako niste sigurni kako to učiniti, pokušajte malo rezati da vidite kako drvo reagira. Gledajući njegovu evoluciju postat ćete svjesniji šta trebate rezati, a šta ne.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing