Dodik nervozan zbog nove sutkinje, ali mu je danas ipak pročitana optužnica

Dodik nervozan zbog nove sutkinje, ali mu je danas ipak pročitana optužnica

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas okupljenima pred Sudom BiH nakon što je održan glavni pretres, i nakon što mu je pročitana optužnica.

Nakon nekoliko ročišta u kojima je Dodik sa svojim timom pokušavao obesmisliti suđenje, tražeći razna izuzeća, danas je ipak pročitana optužnica u ovom predmetu i suđenje se počinje odvijati svojim redoslijedom. Sve to Dodika evidentno čini nervoznim.

Dodik je na početku kazao kako je iznenađen jer je jedan sudija zakazao suđenje a da se danas pojavila “žena koja nastavlja da sve slomi preko koljena”.

“Nemoguće je da jedan sudija počne a završi drugi, a da mi nismo obavješteni što je kršenje procesa bez obzira na njeno objašnjene. Vidi se da je došla sa zadatkom i odgovorima na sve primjedbe. Samo smo još bliže da je ovo čisto politički proces”, kazao je Dodik.

Ponovio je svoj stav kako ovaj sud ne vodi “sud nego neko drugi”. Zasmetalo mu je i nakon što je odvojen proces od Miloša Lukića optužnica ista, odnosno one tačke koje se odnose na njega.

“Ako je već odvojen proces, moralo je da se napiše nova optužnica. Napravili su skaradu tako da su iz prethodne optužnice čitali dijelove koji se odnose na mene a na Lukića ne. U svakom slučaju još jedna nelogičnost je da je isti sudija za odvojene procese”, poručio je Dodik.

Kazao je kako politika igra glavnu ulogu bez poštivanja ljudi koji učestvuju u procesu.

Dodiku je zasmetalo to što se u sudnici ne nalazi zastava bh. entiteta Republika Srpska, te je kazao kako se u sudnici nalazi “zastava BiH i zastava FBiH”.

“Tužilaštvo je ignorisalo sve činjenice koje smo iznosili. Oni se javno ne oglašavaju o tim pitanjima, a nastavljaju da guraju svoje pravne nebuloze. Jedini organ koji donosi zakone u BiH je Parlamentarna Skupština. Ustav ne dozvoljava niti jednog drugog zakondavca”, kazao je Dodik.

Dodao je kako je čak i onome ko je “moler na pravnom fakultetu” jasno da se zakoni ne mijenjaju odlukama.

“Nemoguće je da pojedinac to nameće, ovo je najveći udarac BiH bez obzira kako će ići. Osjećamo da je ovdje atmosfera linča prema nama. Nastavit ćemo se boriti”, rekao je Dodik.

Ponovio je kako mu nije jasna zamjena sudije, te je iznio tvrdnje da je ranije imala politički angažman

“Nesumnjivo je ako su isključivo Bošnjaci u procesu, i dolazi novi sudija koji je Bošnjak koji je ranije imao politički angažman u SDA što govori o motivacijama. Zar je moguće da samo postoje Bošnjaci u ovom sudu, zašto da ja vjerujem u ispravnost sudija koji su politički ranije angažirani”, poručio je Dodik.

Ponovo je istakao kako je morao potpisati Ukaz jer mu Ustav RS-a to nalaže, te da bi u suprotnom mogao odgovarati za rušenje poretka RS-a za šta je određena i zatvorska kazna. Kazao je kako on smatra da je razlog zamjene sudije “svađa u Sudu”, te da je povlačenje sudije Strike u penziju samo varka.

Komentirao je i spuštanje zavjese u dijelu za posjetioce u sudnici, kazavši kako to “simoblizuje zatvaranje proces od javnosti”.

“Ovo je politički proces RS-u. Oni pokušavaju da treniraju neki autoritet, na sve te nelogičnosti”, kazao je na kraju Dodik.

Izvor: Klix.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar