Dok svaki šesti građanin na spavanje ide gladan, 8,5 milijuna maraka potrošili na automobile

Dok svaki šesti građanin na spavanje ide gladan, 8,5 milijuna maraka potrošili na automobile

Čak osam i pol milijuna maraka plaćeno je prošle godine za kupovinu blizu 150 službenih automobila za vlastodršce i institucije. Opozicija optužuje, a vlast odgovara – u nečemu se moraju voziti. Očito zaboravljaju da i oni koji su ih birali moraju jesti. A, sve su siromašniji.

“160 tisuća je ugroženih ljudi koji su siromašni. Mislim da je veći broj“, kazao je Amir Radeljaš iz Narodne kuhinje Stari Grad.

Dok svaki šesti građanin ide na spavanje gladan, politički predstavnici, koje su, doduše, birali građani, ne štede na luksuzu, piše N1.

Službena vozila u privatne svrhe Aktualni saziv Vijeća ministara je, prema tvrdnjama predstavnika oporbe, prošle godine kupio 149 službenih vozila, što je državni proračun, odnosno građane, ostavilo siromašnijima za oko osam i pol milijuna KM. Dvostruko više, u odnosu na novac koji je potrošila prethodna vlast, koja je sada u suprotnom političkom taboru, tvrdi državni parlamentarac u oporbi, Šemsudin Mehmedović.

“Većina ovih vozila dana je na nepotrebno i neopravdano raspolaganje funkcionerima i državnim službenicima 24 sata dnevno“, govori Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Nisu se samo bahatili državni ministri, koji službena vozila nerijetko koriste u privatne svrhe. 75 institucija BiH, od 2021. do 2023. godine, potrošilo je oko 13 milijuna KM za kupovinu 244 skupocjena automobila. No, predstavnici vlasti poručuju da se i oni moraju voziti, spočitavajući kolegama iz suprotnog tabora populizam.

“Ja sam predložio, a Zastupnički dom podržao moju inicijativu kojom je traženo da se stavi izvan snage stav članka 6. Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine“, navodi Mehmedović.

“Nešto se ne sjećam kada je bio vlast, kad je bio u SDA, da je kritizirao bilo kakve nabavke. Očigledno, kad ne znaju što će, hvataju se populističkih tema, kao što je ova. Mi moramo nešto koristiti u svom radu, moramo u nečemu putovati. Ukoliko netko smatra da trebamo ići pješice, neka donese zakon, on je parlamentarac“, rekao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Tko je potrošio najviše proračunskog novca?

Nije prvi put da se govori o rastrošnosti naših političara, a time i o zloupotrebi javnih nabavki. U ovom posljednjem primjeru, najviše su, tvrdi Mehmedović, profitirale četiri tvrtke, bliske SNSD-u i HDZ-u BiH. Oporba ima pravo na iznošenje svojih stavova, ali argumentirano nakon što sebe pogleda u ogledalo, poručuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Istina je da treba uvesti red, istina je da postoje zakoni koji se moraju implementirati. Imaju podršku da se ti zakoni moraju poštovati i da se nitko ne smije ponašati neodgovorno. Ali dobivati tako neke jeftine političke poene… Ne znam, recimo, od kojih se sve tvrtki kupuju vozila. Pretpostavljam da oni koji raspisuju natječaje poštuju Zakon o javnim nabavkama i postupke provode u skladu sa Zakonom“, rekao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najviše proračunskog novca za kupovinu potrošili su: Granična policija, Uprava za neizravno oporezivanje, Ministarstvo vanjskih poslova, Generalno tajništvo Vijeća ministara, Ministarstvo pravde itd.

Možda će izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koje su danas stupile na snagu, riješiti brojne zloupotrebe u procesima javnih nabavki. Oni koji nemaju ni za kruh, po tko zna koji put, bit će prisiljeni da ga potraže u pučkoj kuhinji.

Foto: Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar