Dok ‘trojkaši’ pričaju bajke Dodik ubrzano razvaljuje državu

Dok ‘trojkaši’ pričaju bajke Dodik ubrzano razvaljuje državu

Dok su mnogi najavljivali kako predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik blefira, opskurna i infantilna sarajevska ‘trojka’ (SDP, NiP, NS) ponovno pričala bajke, on šalje više nego jasne ucjene i usvajaju zakone koji dodatno i ubrzano razvaljuju državu.

Piše: Dragan Bradvica [email protected]

Tako je nakon posebne sjednice Narodne skupštine RS-a sa koje su poslane ucjene prvenstveno ka ‘trojci’, došla je i ona mnogo ozbiljnija – na kojoj je parlamentarna većina usvojila Nacrt izbornog zakona RS. Na ovaj način se ubrzano ruši država, ali i ispunjava obećanje koje je Dodik dao ranije navodeći da će odmah nakon što visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH on odmah u NSRS usvojiti entitetski zakon po kojem će se provoditi izborni proces u RS-u.

Sada se postavlja pitanje kako dalje – fotelja željna ‘trojka’ sasvim sigurno niti želi niti zna niti može povlačiti bilo kakve poteze, hrvatska politika će ove poteze popratiti tradicionalnom šutnjom, pa je opet jedini koji mogu reagirati jesu predstavnici međunarodne zajednice i Schmidt. A to će pak zemlju onda odvući u još veću krizu.

 

Dodik tjera po svom

Podsjetimo, NSRS nakon ponoći (u petak) usvojila Nacrt izbornog zakona RS – prijedlog narodnih zastupnika skupštinske većine.

Usvojen je Zaključak Kluba zastupnika SNSD o upućivanju Nacrta izbornog zakona RS na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 15 dana.

Dodik je rekao kako je Izborni zakon jedan od najznačajnijih dokumenata koje može da usvoji Narodna skupština.

– Zato vas molim da se usmjerite ka ovom dokumentu. Ostanimo kompaktni i nastavimo da donosimo zakone za koje mislimo da su najvažniji za RS, naglasio je Dodik. Navodi kako je ovaj zakon sačinjen prije mjesec dana i ide u proceduru na 12. posebnoj sjednici, jer je prethodna posebna zakazana prije nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. Dodik je rekao da ostaje pri ranije izrečenom stavu da donošenjem ovoga zakona mora ići odluka da se neće primjenjivati odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za lokalne izbore, za izbor narodnih zastupnika u Narodnu skupštinu, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, za predsjednika i potpredsjednike RS, te da se naloži općinama da se onemogući korištenje prostorija za izbore koje bi organizirala ovo povjerenstvo.

– SIP BiH može ostati samo pod uvjetom da Schmidt povuče svoju nametnutu odluku ili da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbije njegovu nametnutu odluku, istaknuo je Dodik.

 

Ultimatumi

Ne zaboravimo kako je prema ‘trojci’ otišao i ultimatum. Otišao je i poziv OHR da povuče svoje odluke u roku sedam dana, a ako ne onda da Parlamentarna skupština BiH proglasi ništavne odluke ‘lažnog’ Schmidta, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka, da proglasi web stranicu OHR-a nezakonitom za objavu bilo kakvih akata, da Službenom glasniku BiH zabrani objavu akata stranaca i njihovih organizacija, da na istoj sjednici donese Izborni zakona BiH sa svim tehničkim poboljšanjima odmah od lokalnih izbora, da se SIP BiH razglasiti i dovede u okvire onog što oni jesu, da se potvrdi ustavno uređenje da jedino Parlamentarna skupština BiH može donositi zakone za razinu države, da se utvrdi sve što treba raditi na ubrzanom putu ka EU, da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH i politički sustav koji je predviđen Ustavom BiH, da se proglase neprijateljima BiH Schmidta, američkog, njemačkog i britanskog veleposlanika i zabraniti im djelovanje i rad u BiH.

– Ukoliko se to ne dogodi, a ja želim vjerovati da će se barem jedna stvar dogoditi, predlažem da RS odmah obustavi sustava odlučivanja u BiH, da naši ljudi budu prisutni, ali da ništa ne odlučuju, da sa strankama s kojima se nalazimo u partnerstvu na razini BiH odmah formalno raskinemo bilo kakvo partnerstvo i ponudimo drugim bošnjačkim strukturama, kao što je recimo SDA, da napravimo neki dogovor za novo vrijeme, da RS donese deklaraciju o teritorijalnom integritetu BiH, ali i ustavnom uređenju s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, da RS nastavi sa svim dosadašnjim odlukama o status RS-a i povuče se iz sporazuma o VSTV, UNO, vojski i svim drugim sporazumima, aktivira zakon o lijekovima, da RS odmah donese svoj izborni zakon, kaže Dodik.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar