DRŽAVNA ZEMLJIŠTA NA METI SIPA-e: Hoće li na red doći i šumska zemljišta koja su pretvorena u solarne farme

DRŽAVNA ZEMLJIŠTA NA METI SIPA-e: Hoće li na red doći i šumska zemljišta koja su pretvorena u solarne farme

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jučer su po nalogu Tužiteljstva Sarajevske županije provodili operativnu akciju “Incitat”, koja se odnosi na nezakonito raspolaganje državnom imovinom na olimpijskoj planini Bjelašnici, piše Hercegovina.info.

Osim načelnika Općine Trnovo (FBiH) Ibre Berila, osumnjičeni u ovom predmetu su i njegova pomoćnica Nađa Milišić, bivši direktor “Sarajevošuma” Nermin Demirović, te vlasnici i odgovorne osobe u tvrtki LOK-PIL d.o.o. Sarajevo Adis Mulaosmanović i Edina Džigal.

Berilo se, između ostalog, sumnjiči da je, vlasniku ove tvrtke pogodovao da izgradi apartmane “Aroma” u Babinom Dolu na državnom zemljištu, a u zamjenu za apartman u objektu. Berilo je potom spomenuti apartman prikrio u svojoj imovinskoj kartici.

Gradnja na državnom zemljištu posebno je pod povećalom proteklih godina u Hercegovini gdje se masovno gradi na takvom zemljištu, a vlasti su redovno na takvim zemljištima davale koncesije investitorima koji su uglavnom bliski stranci ili lokalni tajkuni. Osim razloga što se gradi na državnom zemljištu, uglavnom su ta zemljišta kategorizirana kao šumska i po nijednoj kriteriju ne bi mogla biti pretvorena u građevinska.

Upravo su građevinska zemljišta niknula diljem Hercegovine, a na njima je instalirano na tisuće solarnih panela pod sumnjivim koncesijama. Lokalne vlasti ne mare previše ni za odluke visokih predstavnika koji su zabranili raspolaganje državnom imovinom, a po tom pitanju su se više puta oglašavali i iz veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iz SIPA-e su, u vezi ovog slučaja, naveli da su pretresli ukupno 12 lokacija, kao i da je pod kontrolom četvero od pet osumnjičenih, dok se za jednom osobom još traga.

Ostaje za vidjeti hoće li ovaj ‘slučaj Berilo’ otvoriti Pandorinu kutiju te koordinirane policijske snage pročešljaju sporne koncesije gdje se god davala državna zemlja, a na njoj šumsko zemljište pretvaralo u građevinsko, a javnost možda otkrije kakvi su interesu u pozadini bili.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar