• Duvanjski alpinist u pohodu na najviši vrh Južne Amerike
  • Duvanjski alpinist u pohodu na najviši vrh Južne Amerike

Duvanjski alpinist u pohodu na najviši vrh Južne Amerike

Alpinist Ilija Babić iz Prisoja kod Tomislavgrada s ekipom se zaputio na novu destinaciju. Ovaj put njegov cilj je najviši vrh Južne Amerike Aconcagua (6962 metra nadmorske visine), a do kojeg će mu trebati čak 21 dan.

“Uspon na najviši vrh Južne Amerike je izuzetno fizički i psihički zahtjevan uz višednevne aklimatizacijske i pripremne uspone. Očekuje ga snijeg, temperature niže i od 30 stupnjeva, snažni vjetrovi, ledenjaci i ledenjačke pukutine”, napisali su iz Planinarskog društva Orlova Stina te dodali: “Uz fizičku pripremu uspon zahtijeva i vrhunsku opremu prilagođenu usponima u visokom gorju. Zato Ilija zahvaljuje svima koji su pomogli u ostvarivanju njegova sna”.

Podsjetimo, planina Aconcagua, (španjolski Cerro Aconcagua) je odgovor Južne Amerike na Everest. Najviši vrh na svijetu izvan Azije, Aconcagua je zapravo samo 1600 m niže od Everesta. Smještena u argentinskoj provinciji Mendoza blizu glavnog grada regije, u gradu Mendoza. Ovaj Andski div je popularno odredište penjača svih razina, piše Planinarenje.hr.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar