Dva puta ga prijavljivala zbog nasilja, on je sačekao, ušao u automobil i ubio

Dva puta ga prijavljivala zbog nasilja, on je sačekao, ušao u automobil i ubio

Anđelka Markić (34), koja je ubijena jučer ujutro u Šipovu, u dva navrata je protiv svog nevječanog supruga Nikole Cumbe (38) podnosila prijave za nasilje u porodici, a jedna od tih istraga je obustavljena jer je ona odustala od krivičnog gonjenja, piše Oslobođenje.

Cumbo je osumnjičen da je u automobilu hicima iz pištolja ubio Anđelku, nakon čega je pokušao da izvrši samoubistvo pucajući sebi u glavu. Ona je na mjestu ostala mrtva, a on je nađen u teškom stanju i prevezen u bolnicu te operisan. Jučer u poslijepodnevim satima je preminuo na UKC-u RS-a.

Izvor blizak istrazi otkrio je za ATV da je Anđelka prvu prijavu protiv Cumbe podnijela 2023. godine, a drugu u maju ove godine.

“U oba slučaja je policija postupala po prijavama i protiv Cumbe je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. U jednom slučaju istraga je obustavljena, jer je žrtva odustala od krivičnog gonjenja, dok je druga prijava i dalje u radu”, kazao je dobro upućeni izvor ATV-a.

Prema nezvaničnim informacijama, Anđelka je, nakon napada u maju, napustila Cumbu i sa njihovo dvoje djece, starosti dvije i šest godina, živjela je kod rođaka. Međutim, svjedoci tvrde da su oni i poslije toga ostali u kontaktu i da su ih viđali zajedno.

Dosadašnja istraga ukazuje na to da je Anđelka jučer ujutro automobilom djecu dovezla kod Cumbinih roditelja na čuvanje. Nikola je navodno sačekao ispred kuće i kada je ona ostavila djecu sjeo je u automobil i, kako se sumnja, počinio jezivi zločin, a potom pokušao da presudi sebi.

Zasad nije poznato gdje je i kako Cumbo nabavio pištolj, ali se najvjerovatnije radi o nelegalnom oružju, što je predmet dalje istrage

Novi slučaj femicida zabilježen je samo dan nakon što je u nedjelju okupljanjima u različitim dijelovima BiH obilježena godišnjica ubistva Nizame Hećimović koju je u Gradačcu brutalno pogubio Nermin Sulejmanović, a potom i sam počinio samoubistvo.

Ubica je zlostavljanje i ubistvo Nizame uživo prenosio na društvenoj mreži što je dodatno traumatiziralo javnost.

Uprkos burnim reagiranjima, osudama i zahtjevima da se slučajevi femicida oštrije kažnjavaju i poduzmu mjere kojima bi se ugrožene žene efikasno zaštitile od nasilnih partnera, nakon ubistva Nizame Hećimović u BiH je na sličan način u proteklih godinu dana ubijeno još 13 žena.

Čak devet njih ubili su njihovi muževi a i u ostalim slučajevima ubice su bile osobe koje su poznavale svoje žrtve ili su s njima bile u emotivnoj vezi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar