EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odbijena tužba braće Mamić protiv Hrvatske

EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odbijena tužba braće Mamić protiv Hrvatske

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu koju su braća Mamić podnijela protiv Hrvatske. Tužbu Europskom sudu za ljudska prava podnijeli su Zoran i Zdravko Mamić te poreznik Milan Pernar, smatrajući kako im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, prenosi Index.hr.

Milan Pernar u međuvremenu je preminuo, no njegovi su nasljednici imali pravo nastaviti tužbu.

Svi su tvrdili da im je pravo na pravično suđenje povrijeđeno tijekom prvog suđenja u Osijeku, vezanog za izvlačenje novca iz Dinama.

Nakon tog suđenja Zdravko Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora. Damiru Vrbanoviću, koji je također bio osuđen, Ustavni sud RH je ukinuo presudu od tri godine zatvora, zaključivši da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce.

Međutim, taj isti argument nije prihvaćen u slučaju Mamića i Pernara. Ustavni sud obrazložio je da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kad je sam korumpirao suce i to prijavio tek nakon izricanja osuđujuće presude.

Isti je stav sada zauzeo i sud u Strasbourgu

“Iako se postupanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva, koje je predstavljalo zloupotrebu, izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su bile dostavljene vladi tužene države, Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipulaciju i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te na iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji kako bi imali koristi od vlastite zloupotrebe na domaćoj razini, treba imati posljedice kad je riječ o prihvatljivosti njihovih cjelokupnih zahtjeva”, stoji u odluci Europskog suda za ljudska prava.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing