Fantastična izvedba Hrvatske  protiv Portugala

Fantastična izvedba Hrvatske protiv Portugala

Hrvatska je iz osmog pokušaja pobijedila Portugal, uz golove Modrića i Budimira.

Gotovo je i s tim Portugalom, u osmoj utakmici Hrvatska ih je konačno pobijedila! Srušili smo neugodnu tradiciju, pregažena je i ta ‘crna mačka‘ koja je Vatrenima stvarala probleme. Pobjedom 2:1 uz golove Modrića Budimira prvi put u povijesti su Portugalce tužne poslali s terena. I to na portugalskom tlu, što je još slađe.- pišu Sportske.jutarnji.hr

image

Sofascore

A najslađe od svega jest da smo ih nadigrali, mogli smo ih zatrpati s mnogo više golova. Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu, a već jako dugo nismo vidjeli Vatrene igrati tako dobro kao u prvom poluvremenu. Gledali smo Hrvatsku koju bi odmah proglasili favoritom Europskog prvenstva.

Nećemo stvarati nikakvu euforiju, radilo se ipak o prijateljskom ogledu, ali definitivno treba apostrofirati da su Dalićevi dečki ponudili ono što nas sve može razveseliti u predvečerje Eura. Ova Hrvatska koju smo gledali protiv vrhunske nacionalne vrste kao što je Portugal ja bila na razini druge, pa onda i treće reprezentacije na posljednja dva svjetska prvenstva. Generalna proba definitivno je uspjela, Hrvati spremno mogu krenuti na berlinsku premijeru sa Španjolskom.

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Na prvo lagano uzbuđenje nije se dugo čekalo. Prošle su tek tri minute, Joao Felix je pucao s visine šesnaesterca, Pongračić je blokirao. Malo kasnije stiglo je pravo uzbuđenje, jedanaesterac za Hrvatsku! Vitinha je startao na Kovačića u šesnaestercu, sudac je bio neumoljiv. Kapetan Luka Modrić sigurno i dominantno je izveo najstrožu kaznu, Diogo Costa nije mogao ništa.

Krasan je to bio početak, idealan scenarij koji se samo mogao poželjeti. A mogao je vrlo brzo biti još bolji. Opet u režiji našeg ‘kralja‘, Modrić je jednu odbijenu loptu od portugalske obrane snažno pogodio na nekih osamnaest metara, ali promašio je cilj za malo više od metra. Šteta, bilo bi fantastično da je Luka u nekoliko minuta pogodio dva puta. Nakon postignutog gola, Portugalci su bilo grogirani, a naši su nadirali. I vrlo brzo su nakon onog udarca Modrića, opet mogli do drugog pogotka. Nakon prodora Kramarića i nekakvog ‘flipera‘, lopta se odbila do Lovre Majera na desnoj strani, dvostruki strijelac protiv Makedonaca na Rujevici dobro je pucao s nekih dvanaest metara iskosa, ali je portugalski vratar odlično obranio.

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Nakon tih uvodnih ‘hrvatskih minuta‘, pojavili su se i domaćini. Imali su polupriliku preko Bernarda Silve, ali je Joško Gvardiol u posljednji trenutak uspio otkloniti opasnost. A kad smo već kod Gvardiola, često se pojavljivao u napadu. I često je bio slobodan na svojoj lijevoj strani, gdje se brzo ubacio po boku i stalno prijetio portugalskoj obrani. Prošlo je dvadesetak minuta igre kad je poput brzog vlaka probio po boku, ušao u šesnaesterac i opalio iskosa, ali je udarac bio blokiran, lopta je završila u korneru.

Nakon te akcije naših, drugi put je konkretno zaprijetio Portugal, ali volej Goncala Ramosa s nekih desetak metara bio je užasno neprecizan, završio je u oblacima. Vatreni su uzvratili centaršutom Stanišića, ali je ispred Kramarića koji je bio u naletu, Ruben Dias panično loptu odbio u korner. Portugal je pokušavao doći do poravnanja, ali hrvatska veza i obrana djelovale su granitno, lopte su se oduzimale domaćinima, onda se kretalo brzom tranzicijom igre prema naprijed, Vatreni su baš djelovali jako, jako dobro.

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Andrej Kramarić je u završnici prvog poluvremena opalio s visine šesnaesterca, ali je lopta koje bi vjerojatno završila u mreži, završila u bloku, kao i nešto kasnije kad je Karma opet pogodio blok. Ta druga akcija morala je bolje završiti, jurili su Dalićevi u kontru ‘četiri na dva‘. U međuvremenu je Joško Gvardiol nakon kornera sjajno skočio i glavom promašio za nekoliko centimetara, prije toga je poput nogometnog čarobnjaka ‘provozao‘ Brunu Fernandesa.

A što smo samo promašili dvije minute prije kraja prvog poluvremena… Kakva je to bila šteta. Prvo je Majer sjajnom loptom na lijevom boku pronašao Gvardiola, ovaj je gurnuo loptu do posve samog Kramarića koji je bio u čistoj šansi, ali je njegov udarac s deset metara obranio Diogo Costa, odbijenu loptu Majer je vratio glavom do Budimira koji promašuje s – tri metra! Nevjerojatno kako ove šanse nismo zabili. Vatreni su odigrali prvo poluvrijeme za prste polizati, trebali su imati veću prednost, Portugal je mogao biti potučen do nogu, usput, takva vrsna reprezentacija nije nam uspjela u 45 minuta puknuti u okvir gola!

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

image

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Ali početkom drugog poluvremena, domaćini su prvi put pogodili okvir i – izjednačili. Naša obrana je iscurila na lijevoj strani, Semedo je ubacio po travi, Diogo Jota je bez problema posve sam loptu pospremio u mrežu. No, nisu se dugo veselili Portugalci, majstorija Pašalića i prava golgeterska reakcija Ante Budimira opet su Vatrene vratili u vodstvo.

Stisli su domaći nakon novog hrvatskog vodstva, šanse su imali Joao Cancelo, Ruben Dias, jedan udarac Vitinhe bravurozno je obranio Livaković, onaj Brune Fernandesa zamalo je završio kraj vratnice. Ali najbolju šansu opet je imala Hrvatska. Bruno Petković je desetak minute prije kraja sjajnim dodavanjem pronašao Sučića, koji se našao sam pred Costom na nekih pet.šest metara, ali je portugalski vratar taj zicer obranio nogom.

image

Slavlje Modrićevog pogotka

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Srećom, nije nas koštalo, Livaković je u samom finišu obranio udarac iz blizine Rubena Diasa. U Njemačku putujemo puni samopouzdanja nakon velike pobjede.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar