Generalni štrajk sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ počinje danas

Generalni štrajk sindikata osnovnih i srednjih škola u HNŽ počinje danas

Iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije poručili su da od danas stupaju u generalni štrajk.

“Osamnaest godina nakon posljednjeg velikoga štrajka u HNK sindikati osnovnih i srednjih škola koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku stupit će danas u generalni štrajk. Nakon dva štrajka upozorenja i dva protesta te višemjesečnih pregovora iz Vlade su ponudili sramotno povećanje plate za 2,5 posto, na što je reakcija članova bila da se stupi u generalni štrajk”, naveli su.

Istakli su da su sekretari svih osnovnih i srednjih škola 27. kolovoza održali zajednički sastanak

“Na kojem je rečeno kako smo po primanjima, nakon povećanja u svim ostalim kantonima, na samom dnu po visini plate, a živimo poslije Sarajeva, u najskupljem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zbog svakodnevnih poskupljenja, koja samo oni u Vladi ne vide, zakovani smo na samo dno. Također, jedini smo kanton u kojem nije isplaćena ni marka pomoći po odluci federalne Vlade za suzbijanje inflacije. Pored svega toga, jedini smo u BiH koji nemamo napredovanje u struci, tako profesori koji odlaze u penziju i oni koji su tek počeli raditi imaju istu platu. Zbog tih i ostalih razloga u sindikatima smo jedinstveni da 4. septembra stupimo u generalni štrajk”, naveli su iz Koordinacije.

Poručili su da će prvog dana štrajka organizirati i protestnu šetnju nezadovoljnih članova

“Okupljanje ispred Kantarevca u 10 sati, preko Rondoa pa do zgrade kantonalne Vlade. Kao i do sada koristit ćemo, i to u još većoj mjeri, trube, pištaljke i transparente. Gospodo iz Vlade pozivamo vas da se obratite ljudima i objasnite im ono što nama mjesecima ponavljate na pregovorima”, zaključili su iz Koordinacije.

federalna.ba/Onasa

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar