• Genijalan način kako iskoristiti koru od lubenice
  • Genijalan način kako iskoristiti koru od lubenice

Genijalan način kako iskoristiti koru od lubenice

Tužno je gledati bacanje velike količine kore od lubenice nakon što smo pojeli njeno sočno i slatko crveno meso. No srećom postoji način kako iskoristiti koru od lubenice i potpuno je genijalan.

Koru od lubenice možemo – ukiseliti. Upravo se kiseljenje nameće kao odlična metoda prerade kore od lubenice iz razloga što lubenica pripada istoj porodici kao i krastavci.

Za kiselu lubenicu potrebno nam je:

  • kora od pola kg lubenice
  • 2 žlice soli
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica jabučnog octa
  • 1 šalica vode
  • sjemenke gorušice
  • grančice kopra
  • papar u zrnu
lubenica2

Priprema:

  1. U pripremi se koristi samo bijeli dio lubenice tako da zelenu koru i crveno meso valja ukloniti.
  2. Bijeli dio valja narezati na štapiće ili kockice i staviti kuhati u kipuću vodu posoljenu s 1 žlicom soli.
  3. Kuhati dok ne omekša, otprilike 4 minute odnosno dok postane prozirna i može se probosti vilicom te procijediti i staviti sa strane.
  4. Ostale sastojke pomiješati i staviti kuhati na umjereno jaku vatru oko 15 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  5. Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi.
  6. Koru od lubenice staviti u sterilizirane teglice, preliti naljevom sa začinima i čvrsto zatvoriti.
  7. Ovako pripremljena lubenica može trajati u hladnjaku oko 2 do 3 tjedna.
  8. Slatko kisela lubenica odlična je u burgerima ili u različitim kombinacijama sa sirom, krekerima i sendvičima te u salatama s piletinom i tunom.

24sata.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing