HOĆE LI UMIROVLJENICI NA ULICE: Odgođen rok za potpisivanje peticije za ispunjavanje zahtjeva s ciljem uvećanja primanja

HOĆE LI UMIROVLJENICI NA ULICE: Odgođen rok za potpisivanje peticije za ispunjavanje zahtjeva s ciljem uvećanja primanja

Dok bi u susjednoj Srbiji povećanje mirovina trebalo, umjesto 1. siječnja naredne godine, uslijediti mjesec ranije, i to za 11 posto, a u Hrvatskoj će umirovljenici već u rujnu dobiti primanja uvećana za 7,46 posto po osnovu srpanjskog usklađivanja, dotle iznosi mirovina u BiH ostaju zakovani.

Izmjene Zakona

Svojevrsni pritisak na vlasti pokušavaju izvršiti umirovljenici u FBiH, gdje više od mjesec traje potpisivanje peticije, kako bi njihovi zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o MIO u dijelu koji se odnosi na usklađivanje, s ciljem uvećanja njihovih primanja kao i isplate jednokratne novčane pomoći, bili ispunjeni, piše Avaz.

Iako je gotovo 60 posto članova svih udruga koje djeluju pod okriljem Saveza potpisalo peticiju, koja je trebala biti predana jučer, ipak, rok je produžen do 10. rujna, potvrdio nam je Haso Halilović, zamjenik predsjednika UO Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Dva dana poslije tog roka planiran je sastanak s predstavnicima svih članica Saveza, a radi se o 61 udruženju, na kojem će se donijeti odluka o eventualnim prosvjedima, ako nadležni iz Vlade FBiH ne budu do tada reagirali.

Jer, kako je naglasio Halilović, predstavnici Saveza još od 11. lipnja nemaju nikakve kontakte s čelnicima Vlade FBiH, iako je bilo dogovoreno da do kraja srpnja održe sastanak na kojem bi se izjasnili o njihovim zahtjevima.

Troškovi života

U Savezu su svjesni da se Vlada FBiH odupire izmjenama Zakona o MIO, prema kojima bi se mirovine usklađivale prema rastu prosječne plaće i troškova života, umjesto BDP-a.

”Bez izvanrednog usklađivanja mi ne možemo ući u narednu godinu. Ako ne mogu izmjene Zakona, onda neka nađu drugo rješenje. Jer, ekonomski parametri prema kojima se usklađuju mirovine su vrlo nepovoljni. Kako sada stvari stoje, ni redovno usklađivanje naredne godine ne bi bilo više od dva posto, a troškovi života nenormalno rastu”, rekao nam je Halilović.

Isplata 5. rujna

Prema posljednjim informacijama iz Zavoda MIO, isplata mirovina za kolovoz bi trebala početi u četvrtak, 5. rujna. Iznosi mirovina su nepromijenjeni. Najniža mirovina iznosi 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2.867,65 KM.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar