I dalje obustavljen promet na cestama Jablanica – Mostar i Jablanica – Blidinje

I dalje obustavljen promet na cestama Jablanica – Mostar i Jablanica – Blidinje

Na cestama koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen promet, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Alternativni pravci su: Sarajevo – Novi Travnik – Rostovo – Bugojno – Kupres – Tomislavgrad – Posušje – Mostar ili Sarajevo – Foča – Tjentište – Gacko – Mostar.

Na cesti Konjic – Borci – Ruište ima mulja na kolniku, ali mogu prometovati putnička, kombi i terenska vozila naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na regionalnoj cesti R-408 Drvar – Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen promet za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).

“Svi građani kojima su vozila oštećena u poplavama dobit će besplatan prijevoz vozila do najbližeg servisa ili, u slučaju manjeg oštećenja, uslugu mehaničarske pomoći na cesti. Dovoljan je poziv na broj telefona za pomoć na cesti – 1282 i ekipe će, u skladu sa mogućnostima i razvojem situacije, pomoć pružiti najbrže moguće. BIHAMK još jednom podsjeća sve motorizovane građane da je broj pozivnog centra 1282 dostupan 24 sata, te da je za sve informacije o stanju na cestama operativan broj Informativnog centra 1325”, naveli su iz BIHAMK-a.

Na područjima pogođenim poplavama, odronima i klizištima vozače mole za poseban oprez, s obzirom da i dalje postoji velika opasnost od obrušavanja zemlje ili kamenja na kolovoz, kao i oštećenja kolovoza.

Vozače savjetuju da prate njihove informacije i izbjegavaju rizična područja

U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih lica. Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce. Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetuju oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na cestama.

Oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Reljevo, na dionici autoceste Sarajevo sjever – Butila, vozila prometuju jednom prometnom trakom u pravcu kretanja. Na dionici Podlugovi – Visoko zbog radova na postavljanju bukobrana na mjestu izvođenja radova u funkciji je preticajna traka, a brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar