Ima li vlast u FBiH dovoljno ruku za izbor Marina Vukoje u Ustavni sud

Ima li vlast u FBiH dovoljno ruku za izbor Marina Vukoje u Ustavni sud

Komisija za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 20. svibnja i službeno predložila Marina Vukoju za upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH. Danas će Predstavnički dom Parlamenta FBiH glasati o imenovanju Vukoje, piše Klix.ba.

Time je politička trakavica dovedena pred posljednji čin – imenovanje Vukoje u Ustavni sud BiH, za što će danas biti potrebna većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Trenutno, vlast koju čine HDZ, Trojka (SDP, NS, NiP) i HDZ 1990 ima 49 glasova sa svojim partnerima

Za većinu u Predstavničkom domu koji broji 98 članova potreban im je još jedan (50), a očekuje se da će za to biti potrebna ruka Arnela Isaka i/ili Kenana Uzunovića, dva zastupnika, koji su glasali za formiranje Vlade Federacije BiH.

Od ostalih stranaka – SDA, DF i SBiH su otvoreno rekli da neće glasati za Vukoju, uz brojne kritike aktuelnoj vlasti zbog veza Vukoje s HDZ-om, čiji je bio kandidat za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 2019. godine.

Što se tiče zastupnika Kenana Uzunovića i Arnela Isaka, Klix.ba neslužbeno saznaje da njihove ruke još nisu “osigurane”. Drugim riječima, nije još potvrđeno da li će biti spremni dati glas za imenovanje Vukoje na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 28. maj.

To za aktualnu vlast, pored spomenutih zastupnika, ostavlja opozicioni NES, koji broji pet zastupnika, kao jednu od opcija koji bi mogli privući na svoju stranu. Ipak, predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević je za Klix.ba rekao da zastupnici NES-a neće glasati za imenovanje Marina Vukoje.

“Mi smo predlagali da se cijela lista kandidata dostavi parlamentu, pa da se onda glasa”, rekao je Ogrešević, u pojašnjenju odluke zašto zastupnici njegove stranke neće glasati za izbor Vukoje.

Osim toga, indikativno je da član Komisije za izbor i imenovanja FBiH iz NES-a, Irfan Durić, nije došao na sjednicu Komisije. Postoji mogućnost da je on opravdano izostao, ali se njegov potez može i drugačije shvatiti – kao politička igra.

Žestoke kritike koje je Ambasada SAD-a u BiH uputila aktuelno federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku zbog svečanog dočeka osoba koje su uhapšene u akciji “Black Tie 2” pojačale su priče da čelnici vlasti u FBiH razmišljaju o rekonstrukciji vlade.

Uz to, prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, rekonstrukcija vlade bi odgovarala i HDZ-u, koji bi se rado “riješio” Devedesetke. Sve nas to dovodi do interesantne situacije koja može biti izrazito riskantna za stranke Trojke.

Prema trenutnim odnosima snaga, jedina zamjena za tri zastupnika iz HDZ-a 1990, kao i za nezavisne zastupnike Uzunovića i Isaka, jeste NES sa svojih pet zastupnika. Ako HDZ i stranke Trojke odluče krenuti u rekonstrukciju vlasti, indikativno je da se to neće moći desiti prije izbora Vukoje.

Imajući u vidu da HDZ vidi izbor Vukoje kao ključni politički cilj te da Trojka u mnogočemu zavisi od HDZ-a, uz stav kojeg je Ogrešević izrazio u izjavi za Klix.ba, jasno je da su vladajućim partnerima HDZ 1990 i nezavisni zastupnici potrebni kako bi “progurali” Vukoju u Ustavni sud BiH.

Međutim, izgledalo bi izrazito loše za vladajuću koaliciju da partnere mijenja odmah nakon ovakvog imenovanja. NES bi bio pod ogromnim pritiskom da ne pristane na ovaj odnos snaga. Isto tako, pitanje je da li će nezavisni zastupnici “skupo prodati kožu”, odnosno da li će uvjetovati svoj glas za imenovanje Vukoje drugim stvarima.

Posebno se to odnosi na Arnela Isaka. On je bio jedan od dva ključna glasa za formiranje Vlade FBiH, gdje se nalazi i njegov otac, federalni ministar policije Ramo Isak. Kada uzmemo u obzir da će Trojki (i HDZ-u) biti potreban njegov glas za Vukoju, a da se u isto vrijeme aktivno govori o rekonstrukciji vlasti koja ne bi uključila starijeg Isaka, nezavisni zastupnik bi mogao oprezno pristupiti cijeloj situaciji.

Vrijedi istaknuti da se sada Trojka našla u nezavidnoj situaciji

S jedne strane stoji pritisak HDZ-a da se iz vlasti izbaci HDZ 1990, a s druge očigledno nezadovoljstvo i pritisak stranaca da se iz vlasti izbaci Ramo Isak.

Interesantno je primjetiti i da bi izbacivanje HDZ-a 1990 “odgovaralo” i strankama Trojke. Ministar iz ove stranke, Nediljko Rimac, koji vodi resor zdravstva, odbija dati potpis za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković protiv Rimca je najavio i krivičnu prijavu zbog ovog slučaja.

Ipak, stav partnera iz vlasti prema Rami Isaku je drugačiji, jer pritisak dolazi s vana, a ne iz koalicije. Poruka američke ambasade u BiH je bila jasna, ali je Arnel Isak bio i ostao ključna ruka za Vladu FBiH.

Sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana za danas u 11 sati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar