Invalidska mirovina se neće obustaviti kod stjecanja dodatnih prihoda

Invalidska mirovina se neće obustaviti kod stjecanja dodatnih prihoda

Ako ova izmjena stupi na snagu umirovljeniku neće biti obustavljena mirovina kod stjecanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima, objavila je Federalna novinska agencija. 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH rano jutros je završio jedanaestu sjednicu u aktualnom mandatu na kojoj je usvojio predloženu izmjenu i dopunu Zakona o MIO, kojom se propisano pravo da se invalidska mirovina osigurava korisniku koji nije u obveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulirano samo za obiteljsku mirovinu

S obzirom da je korisnik obiteljske mirovine bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske mirovine, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o MIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate mirovine u slučaju stjecanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

To znači da ako ova izmjena stupi na snagu umirovljeniku neće biti obustavljena mirovina kod stjecanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar