ISKORISTITE SEZONU: Sedam razloga zašto jesti šljive
Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea, poznato je više od 2000 njezinih podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa, a u našim krajevima najpopularnija je obična plava Bistrica koja dozrijeva u ljeto.
Riječ je supervoću koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata, prenosi Punkufer.
Šljive je najbolje jesti sirove, no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Evo zašto biste šljive trebali češće staviti na svoj jelovnik:
- Šljiva je kraljica dobre probave Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor
- Šljiva regulira krvni tlak U 100 grama svježe šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka
- Šljiva poboljšava rad srca Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava
- Šljiva jača imunitet Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca
- Šljiva je dobra za kožu U slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega jamče lijep izgled najvećeg organa
- Šljiva je čuvarica kostiju Šljive sadrže značajne količine antioksidansa poput flavonoida i fenolnih spojeva, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase te pridonose općem zdravlju koštanog sustava
- Šljiva potiče mršavljenje U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu