Izbori u četiri poplavljene općine danas, Jablanica još čeka

Izbori u četiri poplavljene općine danas, Jablanica još čeka

Izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta u tim općinama, od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača, piše Večernji list. 

Dva tjedna nakon što su lokalni izbori provedeni u većem dijelu BiH, danas će se održati i u četiri sredine u kojima su bili odgođeni. Jedina općina koja ni danas neće imati izbore je Jablanica, u kojoj se još nisu stekli uvjeti za normaliziranje života. Poplave su postale posebno iskušenje u KiseljakuKreševuFojnici Konjicu, gdje su ranije izbori odgođeni.

Kiseljaku se bitka za mjesto načelnika vodi između nekoliko značajnih kandidata. Za Općinsko vijeće priča je nešto složenija i slojevitija. Tamošnje Vijeće, naime, ima 23 vijećnika. Za ulazak u Vijeće, odnosno u izbornoj utrci su predstavnici SDA, Hrvatskog pokreta za Kiseljak, koji pak čine HS, HSP HB i BiH, HDZ 1990. te koalicija “trojka”. U izbornoj utrci još su HDZ BiH te Demokratska fronta, stranke koje su na utvrđivanju redoslijeda na glasačkim listićima bile pri dnu.

Kreševu je situacija drastično različita, samo je jedan kandidat za načelnika općine. Tamošnje Općinsko vijeće ima 15 vijećnika i ovi su izbori također jako važni. U ovoj općini politička scena podijeljena je između nekoliko stranaka, uključujući SDA, SDP i HDZ BiH odnosno HDZ 1990. Izbori u ovoj općini također su u svojevrsnoj sjeni posljednjih poplava i prirodne katastrofe koja je nanijela velike štete u kućanstvima, infrastrukturi i gospodarstvu.

Kada je u pitanju Fojnica, na izborima za načelnika je neoliko kandidata. Za tamošnje Općinsko vijeće natječu se kandidati Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Socijaldemokratske partije, zatim Hrvatske demokratske zajednice, Naše stranke i DF-a, što dodatno povećava složenost političkih odnosa.

Konjicu, u kojemu je pet osoba poginulo u poplavama, tri su načelnička kandidata. Stranke koje se bore za Općinsko vijeće uključuju SDA, SDP, SBiH, NiP, HDZ BiH i DF.

Valja reći kako će se odgođeni izbori provesti na 118 biračkih mjesta u tim općinama, od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača. SIP je napravio i iznimke pa će na izborima moći glasovati čak i osobe kojima su u elementarnoj nepogodi uništene osobne isprave, tako što svoje biračko pravo mogu iskoristiti uz predočenje obrasca osobne iskaznice s fotografijom izdanoga od MUP-a. Neevakuirani birači svoje će pravo ostvariti putem 6 mobilnih timova. To se odnosi na biračka mjesta Jasenik, Džanići i Gornje Višnjevice.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar