Izborni preokret u Istočnoj Njemačkoj, Politico: Putinu se smiješi nova politička pobjeda

Izborni preokret u Istočnoj Njemačkoj, Politico: Putinu se smiješi nova politička pobjeda

Dramatičan uspjeh AfD-a i BSW-a u Istočnoj Njemačk pokazuje koliko je politika zapadne Njemačke prema istoku možda bila neuspješna.

Vladimir Putin ovog vikenda ima razloga za slavlje zbog teritorijalnih političkih dobitaka na zapadu  u Njemačkoj. Proruske stranke u tri istočne njemačke savezne pokrajine — Brandenburg, Saska i Tiringija — očekuju značajne uspjehe na regionalnim izborima u rujnu, a dvije od tih pokrajina održavaju izbore već ove nedjelje.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD), poznata po svojim proruskim stavovima, ima velike šanse da osvoji prvo mjesto u sve tri pokrajine. Osim toga, novoosnovani lijevi Savez Sahre Wagenknecht (BSW) bilježi veliki rast, čime Moskva ponovno učvršćuje utjecaj na širokom području bivše Istočne Njemačke, koju je dominirala tijekom Hladnog rata, piše Politico.

Ako se predviđanja obistine, rezultati bi mogli izazvati ozbiljnu zabrinutost u cijeloj Njemačkoj. Politički potres bi razotkrio neuspjeh političkog vrh u povezivanju istočne i zapadne Njemačke te uzdrmao ionako krhku koaliciju u Berlinu. Ovakav uspjeh bio bi i osobna pobjeda za Putina, koji je proveo dio karijere kao KGB-ov špijun u Dresdenu, a njegova povezanost s Njemačkom ostavila je trajan dojam na njega.

Najnovije ankete pokazuju da proruskih stranaka, koje pokrivaju politički spektar od krajnje desnice do krajnje ljevice, mogu očekivati barem 50 posto glasova u ovim regijama. U Tiringiji, ta brojka raste i do 65 posto, s AfD-om na prvom mjestu sa 30 posto. Iako nisu sve stranke izričito proruske poput AfD-a, zajednička im je kritika NATO-a i stav da se rat u Ukrajini mogao riješiti mirnim putem da je Zapad bio ozbiljan u pregovorima.

Mainstream stranke, uključujući Socijaldemokrate (SPD), Zelene i Slobodne demokrate (FDP), bilježe pad popularnosti

Predviđa se da će osvojiti samo oko 12 posto glasova u Saskoj i Tiringiji, te 27 posto u Brandenburgu, što je oštar pad za centrističke stranke koje su dominirale politikom nakon ujedinjenja Njemačke. Kršćanski demokrati (CDU) također ne prelaze prag od 50 posto kada se zbroje s ostalim mainstream strankama.

Ovaj dramatičan uspon AfD-a i populističkih stranaka na istoku Njemačke pokazuje koliko je politika zapadne Njemačke prema istoku možda bila neuspješna, piše Politico. Tijekom ranih 1990-ih, zapadnonjemačke političke elite preuzimale su vodeće pozicije u istočnim pokrajinama, ali taj je pristup izazvao nezadovoljstvo u regiji. Gubitak 15 posto populacije, uz frustracije zbog percepcije da se na istok gleda kao na “drugi”, dodatno je potaknuo porast nezadovoljstva.

Uspon proruskih stranaka dodatno je potaknut decenijama anti-zapadne propagande, koja je ostavila trag na bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Iako većina ljudi na istoku nema iluzija o Putinu, mnogi ga ne smatraju lošijim od Washingtona, kojeg optužuju za vođenje vlastitih interesa u sukobu u Ukrajini. S obzirom na rastuću popularnost AfD-a i BSW-a, uspjeh proruskih stranaka u istočnoj Njemačkoj mogao bi značajno promijeniti političku dinamiku u zemlji, ali i utjecati na šire odnose između Njemačke i Rusije, s potencijalno dalekosežnim posljedicama za buduće odnose s Moskvom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar