Izdavanje vozačke dozvole od nas više plaćaju samo Švicarci i Šveđani

Izdavanje vozačke dozvole od nas više plaćaju samo Švicarci i Šveđani

Građani Bosne i Hercegovine najskuplje plaćaju izdavanje vozačke dozvole u regiji. Iako je cijena od 60 KM, koliko je potrebno izdvojiti za taj dokument, određena još prije 12 godina, korekcije se nisu dogodile ni kada je Vijeće ministara BiH donijelo izmjene Pravilnika o cijeni osobnih dokumenata 2017. godine, piše Avaz.

Cijene u regiji

Zanimljivo je da se iznos od 60 KM plaća i za izdavanje prve vozačke dozvole, ali i za produženje, kao i zamjenu tog dokumenta.

Tako građani BiH plaćaju gotovo 20 KM više za izdavanje vozačke dozvole nego je to slučaj u Hrvatskoj. U toj susjednoj državi cijena izrade vozačke dozvole u redovnom postupku je 20,04 eura, odnosno 39,19 KM.

U Srbiji izdavanje tog dokumenta košta gotovo 32 KM, a u Crnoj Gori oko 30 KM.

Svojevremeno je Ured za reviziju institucija BiH proveo reviziju učinka „Nabavka osobnih dokumenata – studija slučaja“, u kojoj su se, između ostalog, osvrnuli i na cijenu izrade i nabavku osobnih dokumenata u našoj zemlji.

U tom dokumentu je objavljen pregled cijena osobnih dokumenata u zemljama regije, ali i nekih europskih država, a osnovu čine podaci sa službenih stranica institucija koje izdaju osobne dokumente.

Iako su se državni revizori ogradili od dubljih usporedba i analize, s obzirom na to da više faktora utječe na cijenu, ipak, tada se pokazalo da su samo Švicarska i Švedska imale skuplje vozačke od BiH.

Sve zemlje

Među obuhvaćenim zemljama su bile Njemačka, Estonija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, a analiza je pokazala da su njihove vozačke znatno jeftinije nego u BiH.

Cijene putovnica

S druge strane, cijena izdavanja putovnice u BiH je 50 KM u redovnoj proceduri, a u Hrvatskoj je to 83 KM. U Srbiji izdavanje putovnice košta oko 60 KM, a u Crnoj Gori oko 80 KM. Slično je i s osobnim iskaznicama. Izdavanje tog dokumenta u BiH košta 18 KM, u Hrvatskoj 26,5 KM, Srbiji 20 KM, a u Crnoj Gori 10 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar