Izrael koristi nenavodeće bombe u udarima na pojas Gaze

Izrael koristi nenavodeće bombe u udarima na pojas Gaze

Izrael koristi nenavođene bombe u svojim napadima na Pojas Gaze, kojima nedostaje sposobnost razlikovanja civilnih od vojnih ciljeva, uzrokujući opsežna razaranja.

Fotografije koje su objavile izraelske zračne snage potvrđuju korištenje nenavođenih bombi M117 u smrtonosnim napadima na Pojas Gaze.

Stručnjaci kažu da su bombe M117 utovarene u izraelske F-16 bez posebnih setova koji ih pretvaraju u precizno oružje koje može pogoditi ciljeve s tačnošću od nekoliko metara.

Bez ove modifikacije, teže je precizno koristiti nevođeno oružje. Izrael je koristio nenavođene bombe u prethodnim sukobima s Hamasom i Hezbolahom, ali to su bile aerodinamičnije i nešto preciznije varijante MK-84 i MK-82 u usporedbi s M117.

Sukob u Gazi započeo je kada je Hamas pokrenuo operaciju Oluju Al-Aqsa, višestruki iznenadni napad koji je uključivao niz raketnih bacanja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom. Rečeno je da je upad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska tada je pokrenula operaciju Swords of Iron protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

Gaza proživljava tešku humanitarnu krizu jer nema struje, dok vode, hrane, goriva i medicinskih potrepština ponestaje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar