Izrael okružio grad Gazu, više od devet tisuća ubijenih Palestinaca

Izrael okružio grad Gazu, više od devet tisuća ubijenih Palestinaca

Izrael je saopćio da je opkolio najveći grad u Pojasu Gaze i žarište svog napora da uništi Hamas, dok Sjedinjene Države nastoje pritisnuti premijera Benjamina Netanyahua da pristane na pauze u borbama kako bi se omogućila pomoć palestinskoj enklavi, prenosi Reuters.

Dok se sukob bliži kraju svoje četvrte sedmice, očekuje se da će američki državni sekretar Antony Blinken posjetiti Izrael po drugi put u mjesec dana kako bi se sastao sa Netanyahuom dok se izraelska vojska borila protiv Hamasovih militanata, koji su uzvratili napadima podzemnih tunela.

“Na vrhuncu smo bitke. Imali smo impresivne uspjehe i prošli smo periferiju grada Gaze. Napredujemo”, objavio je Netanyahu u saopćenju nakon što je vojska saopćila da je opkolila glavni grad primorske enklave.

Dok je Blinken odlazio iz Washingtona na Bliski istok, rekao je da će razgovarati o konkretnim koracima za smanjenje štete civilima u Gazi. Bijela kuća je u međuvremenu saopćila da bi bilo kakve pauze u borbama trebale biti privremene i lokalizirane, te insistira da neće spriječiti Izrael da se brani.

Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, uz akutnu nestašicu hrane, vode, lijekova i goriva, intenzivirali su pozive globalnih lidera na pauzu u borbama ili prekid vatre.

Izrael je odbacio te pozive, rekavši da cilja na Hamasove borce koje optužuje da se namjerno skrivaju među stanovništvom i civilnim zgradama. Bijela kuća je također odbacila pozive na prekid vatre.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je najmanje 9.061 osoba ubijena u Gazi otkako je Izrael započeo napad na enklavu od 2,3 miliona ljudi u znak odmazde za smrtonosne napade Hamasovih militanata na južni Izrael.

Izraelske vlasti prekidaju sve veze sa Gazom i protjeruju Palestince zaposlene u Izraelu

Izraelske vlasti će vratiti u opkoljeni Pojas Gaze sve Palestince koji rade u Izraelu, saopštili su danas zvaničnici.

“Izrael prekida sve kontakte sa Gazom. Neće više biti palestinskih radnika iz Gaze“, objavljeno je kasno sinoć u saopštenju užeg sastava Vlade Izraela zaduženog za bezbjednost. Navedeno je i da će izrael prestati da obezbjeđuje novčane fondove za Palestinsku upravu namijenjene Pojasu Gaze.

Iako je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom od Palestinske uprave, kojom dominira rivalski umjereniji Fatah, ta uprava je nastavila da plaća desetine hiljada javnih službenika u toj enklavi. Na osnovu privremenih mirovnih sporazuma iz 1990-tih godina Izrael sakuplja novac od carina i poreza u ime Palestinaca i svakog mjeseca uplaćuje taj novac Palestinskoj upravi.

Odlukom bezbjednosnog kabineta Izraela kazniće se Palestinska uprava kojoj nedostaje novca za nastavak isplate plata javnim službenicima u Gazi. U saopštenju bezbjednosnog kabineta je takođe najavljeno da se ukidaju dozvole za rad u Izraelu oko 18.000 Palestinaca iz Gaze, prenio je AP.

U osiromašenom pojasu Gaze nezaposlenost je bila oko 50 posto i poslovi u Izraelu su bili izuzetno traženi.

Foto: Mohammed Saber/EPA-EFE

Izvor: FENA/BETA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar