Izraelci traže svoje čalnove obitelji nakon terorističkog napada Hamasa

Izraelci traže svoje čalnove obitelji nakon terorističkog napada Hamasa

Uznemireni članovi obitelji očajnički traže svoje najbliže nakon što su teroristi Hamasa masakrirali ili oteli nepoznat broj mladih Izraelaca i odveli ih u Gazu. Mnogi se osjećaju napuštenima od strane vlade, piše The Times of Israel. Tisuće su prisustvovale cjelovečernjoj zabavi u petak navečer u blizini kibuca Re’im, nedaleko od granice, jednog od niza mjesta koje su napali teroristi koji su se infiltrirali iz Pojasa Gaze.

Društveni mediji su prepuni zastrašujućih snimaka koje prikazuju teroriste kako odvode otete muškarce, ženu i djecu u Gazu. Objavljeni su i snimci mrtvih Izraelaca, uključujući i vojnike. Izraelske obrambene snage priopćile su da su uspostavile situacijsku sobu kako bi se usredotočile na prikupljanje točnih informacija u vezi s izraelskim taocima, prenosi Index.

Načelnik Uprave za osoblje IDF-a, general bojnik Yaniv Asor, imenovao je generala u pričuvi Liora Carmelija na čelo tima. IDF je istaknuo da će tim sastaviti “situacijsku sliku” za lociranje zarobljenika, i vojnika i civila, dodajući da su “neke obitelji već primile poruke o svojim voljenima”.

“Vodit ćemo rat za one koji su odvedeni”

Ora Kuperstein ispričala je kako njezina obitelj traži njezinog nećaka, 21-godišnjeg Bara, koji je radio na zabavi kad je otet i odveden u Gazu. Dodala je kako su očajni i da ne dobivaju nikakvu pomoć od vlasti. “Nitko nam ništa nije rekao. Nitko nam ne pomaže. To je kaos. Njegovi roditelji ne znaju ništa”, požalila se.

“Vodit ćemo rat za one koji su odvedeni. Izrael mora ustati. Boriti se i izvući ih odatle. Radio je (na zabavi) i tamo je stigao u petak navečer. Iz videa koje smo vidjeli, bio je pored stražara, koji su prvi ubijeni. Nije imao oružje, odveli su ga s drugim mladim ljudima”, navela je istaknuvši da je Bar otišao raditi jer je bio jedan od petero braće i sestara, a otac mu je bio invalid pa je želio financijski pripomoći svojoj obitelji.

Channel 12 je izvijestio da su deseci tijela pronađeni na mjestu gdje se održavala zabava. Posmrtni ostaci odvezeni su na identifikaciju, a očajni roditelji bili su među onima koji su sinoć stajali u redu ispred centra za nestale koji je postavljen u blizini zračne luke Ben Gurion. Rođacima je rečeno da donesu predmete poput četkica za zube koji bi mogli sadržavati DNA.

“Mi nemamo državu”

Članovi obitelji također su se okupili u bolnicama dok su očajnički tražili nestale rođake. Muškarac koji se predstavio kao Nissim kazao je za Channel 12 da traži svog brata koji je bio na zabavi. “Gdje je vlada? Zašto nam nitko ne pomaže da ih pronađemo?” upitao je.

Tvrdi da je posljednja poruka koju je dobio od brata glasila: “Nissime, pomozi nam. Strijeljali su nas. Krvarim.” Dok je Nissim pričao s novinarima, još se jedna očajna majka priključila razgovoru i kazala da traži svoju kćer.

“Mi nemamo državu. Već 27 sati tražim svoju kćer i nitko nam ne pomaže. Nema države, nema vlade. Ništa nam ne govore. Ne znamo što joj se dogodilo. Sada idem na lice mjesta da je pokušam pronaći. Nitko nam ne pomaže. Gdje je vlada? Molim cijelu zemlju. Pomozite mi da pronađem svoju kćer”, pozvala je Alin Atias.

Okrenula se prema kameri i osobno zamolila premijera. “Benjamine Netanyahu, preklinjem te, pošalji helikoptere. Pronađite je, preklinjem vas, molim vas”, poručila je.

“Uvijek sam je štitio, ali sad nisam mogao”

Moshe Or je ispričao kako je identificirao svog brata Avinatana i njegovu djevojku Nou Argamani u videu objavljenom na Telegramu na kojem se vidi kako ih teroristi vode u Gazu.

“Bio sam zabrinut i pokušao sam ih nazvati, ali njegov telefon nije bio dostupan, kao ni njezin. Nakon nekoliko sati, hitna služba nas je kontaktirala i rekla nam da su vidjeli video na kojem su moj brat i njegova djevojka Noa uzeti kao taoci prema Gazi”, napomenuo je.

Argamanin izbezumljeni otac Ya’akov je za Channel 12 rekao kako je slomljen zbog videa i da se moli za njezin sigurni povratak. “Pokušao sam je kontaktirati čim smo čuli sirene. Nakon otprilike sat vremena, Avinatan je u WhatsApp poruci rekao da je sve u redu i napisao: ‘Kontaktirat ću vas kasnije'”, nastavio je.

“Njegov odgovor mi se nije činio normalnim, zašto će me kasnije kontaktirati? Pa sam odlučio da ću otići u bolnicu. Otišao sam u jedan od ureda i javili su mi da moja kći nije među ozlijeđenima. Dok smo razgovarali telefonom, njezina cimerica nas je kontaktirala i rekla da postoji video na kojoj je ona na motociklu te da je oteta i odvedena u Gazu”, naglasio je.

“Nadao sam se da nije u pravu, da to nije istina, a onda mi je na hitnoj prišao tip i rekao mi da postoji video ako je želim vidjeti. Tražio sam da vidim i tada sam shvatio da je to definitivno ona. Bila je tako uplašena, tako uplašena. Uvijek sam je štitio, a u ovom trenutku nisam mogao. Molim se da se svi vrate”, nastavio je.

Nestala i njemačka državljanka

Majka Shani Louk, njemačke državljanke, zamolila je za bilo kakve informacije o njezinoj kćeri, koja je identificirana na videu iz Pojasa Gaze. “Moju kćer Shani Nicole Louk, njemačku državljanku, oteli su pripadnici Hamasa. Poslali su nam video na kojem sam uspjela definitivno identificirati našu kćer, u nesvijesti, dok su je Palestinci vozili u Gazu”, kazala je u videu na njemačkom jeziku.

“Tražim bilo kakvu pomoć oko novih informacija koje nam se mogu poslati”, navela je. Kratki video na kojem je Louk završava fotografijom njezine njemačke putovnice.

Jon Polin i Rachel Goldberg, roditelji 23-godišnjeg Hersha, dobili su jučer u 8:11 ujutro dvije poruke od svog sina: “Volim vas” i “Žao mi je”. Roditelji na početku nisu razumjeli poruku. Posljednji su put vidjeli Hersha prethodne noći, nakon što je s njima prisustvovao blagdanskim službama u njihovoj lokalnoj jeruzalemskoj sinagogi, a zatim im se pridružio na večeri s obiteljskim prijateljima.

“Imao je ruksak i otišao je oko 11 kako bi se našao sa svojim prijateljom”, ispričao je otac. Dobar prijatelj njihovog sina mu je potvrdio kako je Hersh bio na zabavi na koju su upali teroristi. Roditelji su cijeli dan zvali i provjeravali gdje im je sin, ali nisu imali uspjeha.

Preživjeli iz masakra, imenovan samo kao Liran, rekao je da su teroristi napali slavljenike dok su pokušavali pobjeći. “Dogodilo se u trenu. Teroristi su stigli s desne strane ceste i zatim izašli iz velikog bijelog kombija. Pucali su iz blizine, bilo je strašno. Neki su ušli u auto poput mene i počeli smo voziti kao ludi. Ne mogu stupiti u kontakt s mnogim drugim ljudima koji su bili tamo. Obitelji pokušavaju doći do mjesta, to je jednostavno noćna mora”, rekao je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar