Izraelski ministar izjavio da bi bilo moralno da dva milijuna Palestinaca umre od gladi

Izraelski ministar izjavio da bi bilo moralno da dva milijuna Palestinaca umre od gladi

Iako se čini kako su izraelski službenici odavno dotakli dno, ministar financija ove zemlje, Bezalel Smotrich, ponovo je šokirao izjavom koja se tiče situacije u Gazi.

Na konferenciji za medije Smotrich je govorio o humanitarnoj pomoći koja se dostavlja u Gazu te je poručio kako Izrael nema drugog izbora.

“Ne možemo, u trenutnoj globalnoj realnosti, upravljati ratom. Niko nam neće dozvoliti da dva milijuna civila umre od gladi, iako bi to bilo opravdano i moralno dok se naši taoci ne vrate. Humanitarno u zamjenu za humanitarno je moralno opravdano, ali šta možemo učiniti? Mi danas živimo u određenoj realnosti, potreban nam je međunarodni legitimitet za ovaj rat”, rekao je Smotrich.

Poručio je i kako Izrael mora vratiti punu kontrolu nad cjelokupnim Pojasom Gaze te je rekao da ne dijeli stav koji u tom pogledu zastupa ministar odbrane Yoav Gallant.

“Masakr 7. listopada 2023. godine se nikada ne bi dogodio da se Izrael nije povukao iz Gaze 2005. godine”, rekao je ministar, prenosi Times of Israel.

Foto: Gil Cohen-Magen/AFP 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing