Jedina na svijetu proizvodi ulje od drenjine

Jedina na svijetu proizvodi ulje od drenjine

Mlada doktorandica biokemije na Kemijskom fakultetu u Beogradu, Danijela Mladenović, proizvodi luksuzna hladno cijeđena ulja i biljne ekstrakte. Trenutno je pod njenim brendom “Aronica Natural” oko 40 proizvoda, a kako kaže, jedina na svijetu pravi ulje od drenjine.

Sa suprugom i dva sina živi u Jagodini gdje se nalazi proizvodnja, kao i trgovina s proizvodima prirodne kozmetike. – piše Agroklub.com

“Kada sam rodila prvog sina, kao i svaka majka, potpuno sam promijenila navike. Počela sam koristiti hladno cijeđena ulja u prehrani, a mom suprugu nije bilo jasno zašto su toliko skupa”, počinje priču.

Od maštanja do firme

Njen i suprugov poduzetnički duh bili su dovoljni da pomisle da bi se i oni možda mogli time baviti. Najprije su maštali kako će im se zvati firma, a ubrzo su počeli i ozbiljnije istraživati kako započeti posao. Putovali su po Srbiji s malim djetetom, gledajući kako rade razni strojevi. Pribavljali su jednu po jednu stvar i 2018. godine pokrenuli proizvodnju ulja.

“Ime firme je nastalo od riječi AROma i botaNICA, pa je nastala ARONICA, točnije ARONICA NATURAL, proizvodnja koja uključuje aromatične biljke. Naši prvi proizvodi bili su ulje i prah sjemena šljive. Šljiva kod nas ima u izobilju, a ulje je jako kvalitetno i ima široku primjenu.”

Dugotrajan put od ideje do realizacije

Odmah su nabavili tri tone koštica od proizvođača s kojim surađuju i danas. Danijela priznaje da nije u početku znala što će s tolikom sirovinom, ali je shvatila da nema nazad.

“Uslijedila je jedna velika borba da se sve to pripremi, skladišti, osuši i na kraju proizvede ulje. Dok smo radili, susjedi su bili u nevjerici, pitajući se šoa će nam toliki otpad. Dugo godina je trebalo da uvjerimo obitelj i prijatelje da radimo pravu stvar”, priča nam ona.

Jedinstveno ulje od drenjine

Prema riječima ove, sada već uspješne tehnologinje, osoba koja se planira baviti ovim poslom mora biti stručna. Kada se ulja dobiju hladnim cijeđenjem, ona se talože i filtriraju. Potom se pakiraju u bočice ili se od njih proizvodi kozmetika. Trenutno imaju oko 40 proizvoda, a Danijela je formulator svih.

U ponudi je osam različitih prirodnih ulja

“Za sada proizvodimo osam ulja: od maline, kupine, grožđa, divlje ruže, šljive, drenjine, lješnjaka i marelice. Prema našim saznanjima, jedini u svijetu proizvodimo ulje od drijena.”

Drijen: Perspektivna vrsta za intenzivni voćarski uzgoj

Kako kaže, za dobru formulaciju, osim obrazovanja, neophodno je dodatno usavršavanje.

“Uglavnom sam pohađala američke tečajeve za prirodnu i ekološku kozmetiku, ali sam praktično znanje svakako morala steći mnogobrojnim pokušajima. Kako kaže moja mentorica “trial and error” (probaj i griješi, op.aut.)”, ističe naša sugovornica.

U planu novi proizvodi

Među njihovim proizvodima se nalaze osnovna ulja i cvjetne vodice, proizvodi za čišćenje lica, tijelo i kosu, a tu je i dekorativna kozmetika.

Danijela spaja znanje i ljubav prema prirodi

“Moj cilj, kao dugogodišnjoj znanstvenoj suradnici, nije praviti i raditi nešto što drugi rade. Za publikaciju u znanstvenom časopisu treba postojati nešto na čemu se do sada nije radilo. Zato svaki moj proizvod ima malo mog naučnog nadahnuća”, kaže ona i dodaje da imaju u planu nekoliko novih proizvoda i biljnih ekstrakata koji još nisu dostupni na njenom području.

“Proizvode prodajemo u našoj trgovini u Jagodini, kao i u trgovinama zdrave hrane i ljekarnama”, završava svoju priču buduća doktorica kemijskih znanosti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar