JURIČIĆ: “Stavovi naroda pri izdavanju okolišnih dozvola u Općini Prozor-Rama će se poštovati”

JURIČIĆ: “Stavovi naroda pri izdavanju okolišnih dozvola u Općini Prozor-Rama će se poštovati”

Rijeka Volujak ili Volujčića, kako je neki nazivaju, nalazi se u istočnim predjelima općine Prozor/Rama. Nastaje od više izvora ispod Gorače i Divan-planine. Duga je oko 19 kilometara i gradi kanjon koji je ponegdje dubok i preko 600 metara.

Bogata je potočnom pastrmkom i potočnim bjelonogim rakom koji obitava samo u čistoj vodi, a koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Zato i ne čudi činjenica da je Volujak najčišća rijeka ramskoga kraja. Upravo iz tog razloga, izgradnja mini hidrocentrala na njenom toku bi bila prava ekološka katastrofa.

Firma MM Energi d.o.o. (a ranije i MIP d.o.o.) dobili su koncesije za izgradnju mHE Volujak, ali nisu u roku započeli ni dovršili radove koje je trebao uraditi prema koncesijskom ugovoru, pa smo Općini Prozor-Rama uputili Zahtjev da se oduzme koncesijska djelatnost.

Tim povodom, razgovarali smo sa pomoćnikom načelnika Općine Prozor-Rama Josipom Juričićem
“Kao Udruženje poslali smo Vam Zahtjev za raskid predmetnog ugovora ili oduzimanje koncesije za MHE Volujak. U zahtjevu smo ukazali na mogućnosti raskida Ugovora i dali nekoliko primjera iz prakse koji mogu poslužiti pri eventualnom raskidu predmetnog ugovora, međutim od Vas smo dobili odgovor da treba pričekati. Zašto?”

“U našem dopisu od 2.6.2023. godine obrazložili smo naše stavove vezane za predmetnu koncesiju. Uglavnom, Općina Prozor – Rama kao koncesor, potpisnik Ugovora o koncesiji, neće poduzimati nikakve radnje koje mogu dovesti do štete po Općinu. Pratimo propise iz ove oblasti i poduzimamo radnje koje smatramo ispravnima. Napominjemo da nova zakonska rješenja, koja ste i vi spominjali, definiraju  kolovoz 2025. kao krajnji rok koncesionarima za dobivanje elektroenergetske dozvole, a prethodne radnje su dobivanje raznih dozvola u postupcima u koje se obvezno uključuje javnost, posebno i mještani koji gravitiraju terenu koncesije. Nakon kolovoza 2025. će oni koji ne pribave dozvole sukladno zakonu ostati bez koncesija. Trebate znati da predmetni Ugovor o koncesiji do sada nije doveo ni do kakvog negativnog efekta po okoliš, a minimalni su izgledi da će se u roku pribaviti potrebne dozvole. Jednostrano raskidanje ugovora bi mogao biti ishitren čin, a koncesionaru bi to moglo poslužiti za traženje nekih odšteta, što nama nije u interesu.”

“Kako smo naveli u uvodu,  koncesionar MM Energi d.o.o, a ranije i MIP d.o.o. nije u roku započeo ni dovršio radove koje je trebao uraditi prema koncesijskom ugovoru, a uz to, postoji veliki otpor mještana i šire javnosti, šta se onda čeka?”

“Nažalost, premetni Ugovor o koncesiji, kao i svi drugi ugovori o koncesijama na području ove općine, a vjerojatno i drugi u HNŽ-u, nemaju jasno precizirane rokove za početak rada postrojenja. Upravo iz tog razloga nismo se upuštali u procese jednostranog raskida ugovora. Što se mještana tiče, u svim dosadašnjim aktivnostima na ovu temu naglašavali smo potrebu potpunog uvažavanja mišljenja zainteresiranih udruga, institucija, a posebno mišljenja lokalnog stanovništva koje gravitira lokacijama za koncesije. U svom očitovanju FMOiT na dostavljenu Studiju utjecaja na okoliš za ovu MHE izjasnili smo se, između ostalog: ‘Posebno naglašavamo potrebu da u svim budućim procesima vezanim za okoliš uključite lokalno stanovništvo iz svih naselja koja gravitiraju  vodotoku rijeke Volujak i kanjonu Volujak, kako biste mogli uvažiti primjedbe i sugestije koje oni mogu imati.’ Lokalno stanovništvo će se uključivati u postupke rješavanja dozvola, a prva na redu je okolišna  dozvola, i tu ćemo inzistirati da se stavovi naroda poštuju.”

“Tok i kanjon rijeke Volujak stanište su bjelonogog raka, koji se nalazi na IUCN-ovoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Bjelonogi rak, koji inače obitava samo u čistoj vodi i najbolji je pokazatelj da se radi o iznimno očuvanom vodotoku. U pitanju je jedna od zadnjih svjetskih lokacija gdje se isti može naći. Samo to je dovoljno da se spriječi bilo kakvo djelovanje i gradnja na ovom terenu, slažete li se?”

“Ovaj dio problematike se također rješava pri rješavanju okolišne dozvole, a okolišnu dozvolu daje (ili ne daje) Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a pri tome su dužni uvažavati sve okolišne standarde, posebno zaštitu endemskih ili rijetkih vrsta flore i faune.”

“Federalno Ministarstvo okoliša i turizma u martu ove godine dostavilo je jedinici lokalne samouprave studiju utjecaja mHE Volujak na okoliš, koja je identična studiji koju su slali 2019. godine. Već te godine Općina Prozor-Rama se očitovala te iznijela primjedbe i sugestije naglašavajući potrebu da se studijom obuhvate i problematika postojećih ribljih vrsta i općenito postojeće flore i faune na lokalitetu na kojem je predviđena gradnja minihidroelektrane. Nova minisitrica Nasiha Pozder poznata je kao osoba koja se zalaže za očuvanje životne sredine. Jeste li možda s njom razgovarali?”

“Da, imali smo telefonski razgovor, ministrica je najavila dolazak u našu općinu uskoro, jer imamo više tema za razgovore o turizmu i okoliš u ovoj općini, posebno na temu izgradnje Eko parka sa sortirnicom i kompostanom te pročistačem otpadnih voda, za koji do sada nismo bili kvalitetno podržani od ministarstva. Mi ćemo pri razgovorima sa ministricom i oko koncesija i  držati se naših načela, posebno o potrebi uvažavanja stavova lokalnog stanovništva, na čemu ćemo izričito inzistirati.”

Intervju je rađen u okviru projekta Prekini lanac korupcije: “Zaštitimo rijeke!” koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz financijsku podršku USAID”. Sadržaj intervjua je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar