Kako iskoristiti nezrele jabuke? Evo pet prijedloga i savjeta
Vrijeme nije naklonjeno voću. Ono zbog suše može prekomjerno opadati sa stabala. Bez obzira što jabuke nisu posve zrele, možete ih iskoristiti za pripremu raznih proizvoda
Nedostatak vode i dugotrajna suša, a s druge strane pretjerano zalijevanje ili nepravilan raspored, mogu uzrokovati stres kod voćnih stabala te dovesti do opadanja plodova. Takva pojava je, nažalost, uobičajena ove godine, piše Agroklub.com
Pitate nas, što raditi sa zelenim, još nedozrelim jabukama.
Prerada nezrelih jabuka
Njih je najbolje preraditi isto kao i obične, zrele. Evo pet prijedloga:
1. Džem ili marmelada
Od nezrelih jabuka možete napraviti džem ili marmeladu, a za 1 kg jabuka vam je potrebno 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često mješajući oko 45 minuta do sat vremena. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto.
2. Kompot
Za 1 kg jabuka koje ćete preraditi u kompot treba vam 200 g šećera, litra vode, sok jednog limuna te cimet ili vanilija po želji. Jabuke operite, ogulite i narežite na željene komade. U loncu prokuhajte vodu sa šećerom i limunovim sokom. Dodajte jabuke i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju, do 20 minuta. Dodajte cimet ili vaniliju po želji. Ulijte u staklenke po istom principu kao kod džema, odnosno marmelade.
3. Sok
Uz 1 kg jabuka potrebna vam je voda, šećer ili med. Oprane, oguljene i narezane jabuke stavite u blender i dodajte malo vode. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite kroz sito ili gazu kako biste uklonili pulpu koju možete iskoristiti u zobenoj kaši ili kolačima. Po potrebi dodajte šećer ili med. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana. Za duže čuvanje možete pasterizirati u pećnici.
4. Pire
Pire kojega možete koristiti kao dodatak jelima ili u pripremi kolača napravite jednako kao sok, ali bez cijeđenja pulpe. Za duže trajanje stavite više šećera, prokuhajte ga 15 do 20 minuta te ulijte u sterilizirane, vrele boce.
5. Ocat
Budući da su kiselije od zrelih, ove jabuke mogu biti dobre i za izradu octa. Uz jabuke vam je potrebna voda i malo šećera. Operite ih te narežite zajedno s korom i sjemenkama i stavite u veliku staklenku. Prelijte ih vodom tako da ih potpuno prekrije. Dodajte 1 žličicu šećera po litri vode kako bi potaknuli fermentaciju. Staklenku pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i zavežite gumicom. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-4 tjedna, miješajući jednom dnevno. Kada tekućina postane kisela i miriše na ocat, procijedite i prelijte u čiste boce. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Na što paziti?
Korištenje nezrelih jabuka za pripremu raznih proizvoda može imati određene nedostatke. Evo na što paziti.
One su kiselije od zrelih što može utjecati na konačan okus proizvoda. Zato možete povećati količinu šećera ili meda kako biste uravnotežili kiselost.
Također, imaju slabiju aromu pa se preporuča dodavanje cimeta, vanilije, klinčića, đumbira, anisa, limunove korice i drugih začina, što će poboljšati i dati puniji okus. U ovu svrhu ih možete kombinirati s drugim voćem kao što su šljive ili breskve.
Kako ih vi koristite, pišite nam u komentaru ispod teksta.
Budući da su tvrđe i manje sočne, što može utjecati na teksturu džema, marmelade, kompota ili pirea, kuhajte ih duže, dok potpuno ne omekšaju.
Proizvodi od nezrelih jabuka mogu biti podložniji kvarenju jer nezrele sadrže više vode i manje prirodnih konzervansa. Zato pazite na pravilnu sterilizaciju staklenki i boca te koristite metode konzerviranja kao što su pasterizacija. Proizvode čuvajte u hladnjaku ili na hladnom i tamnom mjestu.